Oud en nieuw

Hannah
31 dec 2015

Een paar weken geleden is mijn vader verhuisd. Hij heeft bijna 30 jaar in dezelfde omgeving gewoond en nu de grote stap gemaakt om dichterbij zijn nieuwe vrouw te gaan wonen. Ik denk hieraan met in mijn achterhoofd aankomend Oud en Nieuw, want wat is een betere afspiegeling van Oud en Nieuw dan een verhuizing?

Voor mijn vader verandert alles. Zijn baan wordt anders. Hij verhuist van het zuiden naar het noorden. Hij gaat op een boot wonen in plaats van in een huis. Nieuwer kan bijna niet! Maar wat betekent dit voor mij? Op het eerste gezicht vrij weinig, want ik woon zelf inmiddels ver weg van mijn ouders. Maar nu komt mijn vader opeens weer dichtbij wonen dus misschien is dit indirect toch ook wel een ‘Oud en Nieuw’-situatie voor mij.

Mijn vader heeft bijna 30 jaar op dezelfde plek gewoond en alle keuzes die hij maakte, maakte hij voor mijn zussen en mij. Nu maakt hij een keuze voor zichzelf. Een nieuw begin. Ik weet dat hij dit heel lastig vindt, maar hij doet het wel. Hij laat zijn ‘Oud’ achter zich. En dat kan soms pijnlijk zijn, ook voor mij. Want als mijn moeder straks misschien verhuist dan is de plek waar ik ben op gegroeid, waar wij ooit een gezin waren, weg. Doordat mijn vader nu verhuist neem hij een stukje met zich mee. Hij neemt herinneringen, verdrietige maar ook blije, met zich mee. Ik vind dat best lastig, maar ik ben ook een voorstander van verandering, als je weet dat het goed voor je is. Ik denk dat het voor mijn vader eindelijk tijd is. Hij gaat nu naar zijn ‘Nieuw’ toe en ik ben ongelofelijk trots op hem.

Oude dingen achterlaten is soms moeilijk, maar soms ook verschrikkelijk nodig. Soms is het tijd om nieuwe dingen te ontdekken. Voor mijn vader is dit zo’n moment.

‘Pap, ik hoop dat je je geluk vindt op je nieuwe plek. En ik heb zin om nieuwe herinneringen te maken in je nieuwe huis! Ik hou van je.’

Hannah (22)