Opa en oma als best friends forever

Myrthe
01 mrt 2016

Je opa en oma als ‘best friends’. Klinkt misschien een beetje gek hè? Toch voelt dat soms zo. Als er mensen zijn die mij helemaal begrijpen op het gebied van de scheiding van mijn ouders, zijn het wel mijn opa’s en oma’s. Wij samen zijn de generatie boven en onder mijn ouders en staan het dichtst bij hen.

Opa en oma zijn degene die je ouders hebben opgevoed. Zij kennen hun zoon of dochter van kinds af aan. Zij weten wat hun goede en slechte kanten zijn en zullen een scheiding misschien beter begrijpen dan wij kinderen.

Het uit zich niet altijd in veel woorden, maar mijn opa en oma snappen waar ik het over heb. Zij begrijpen wat ik thuis heb doorgemaakt. Zij begrijpen hoe hun zoon of dochter kan zijn tegen zijn of haar partner. Zij zullen misschien een scheiding van te voren al aangevoeld hebben of het proberen te voorkomen.

Ook zij zitten in een strijd van de scheiding. Na jaren van een huwelijk, verliezen zij een schoondochter of -zoon en moeten maar zien te dealen met alle veranderingen die er bij een scheiding komen kijken. Verhuizen, andere afspraken en je kleinkinderen die op een andere plek komen te wonen. Op je oudere dag is dit heel moeilijk, denk ik. Zij hebben nog de minste jaren om te leven en willen toch niets liever dan een familie die compleet is? Zij hebben ook verdriet en ik vind dat wij dat niet moeten vergeten!

Heel dankbaar ben ik dat ik mijn opa’s en oma’s nog heb. Met hun lieve, mooie grijze haren, met hun snoepjes en kadootjes wanneer je een goed cijfer op school gehaald hebt en die belletjes of je eens langs komt voor een kopje thee. Niet bepaald de dingen die je met vriendinnen doet. Maar mijn opa’s en oma’s delen hun vriendschap op deze manier met mij. Onvoorwaardelijke liefde en best friends for ever.

Myrthe, 21