Onverwacht toch verwacht

07 sep 2012

Mijn ouders zijn deze zomer alweer drie jaar uit elkaar. Ze zeggen dat het voor volwassen kinderen minder erg is als je ouders gaan scheiden. Als pedagoog weet ik hoe flexibel kinderen kunnen zijn. Kinderen passen zich snel aan in nieuwe situaties. Natuurlijk zijn er veel kinderen die in een loyaliteitsconflict kunnen komen, dit komt vaak door de communicatie van ouders. Ik kan je zeggen dat als volwassene er hele andere issues op je pad komen.

Middenin de zomer drie jaar terug vertelde mijn vader mijn moeder dat hij na 33 jaar huwelijk wilde stoppen. Mijn vader vertrok naar zijn ouders en mijn moeder bleef alleen achter in een groot huis. Ik sliep in die tijd de weekenden bij Michael, mijn vriend. We hadden een jaar terug een huis gekocht en waren aan het wachten tot ze klaar waren met de bouw ervan. Ik weet nog goed dat mijn telefoon overging, we waren net een gourmet voor een jarige vriendin aan het voorbereiden. Mijn vader vertelde met bibber stem of hij langs mocht komen. ‘Hoezo?’ vroeg ik lichtelijk verbaasd. Hoewel je dan als kind natuurlijk wel weet dat het goed fout is. Nadat het hoge woord eruit was wilde ik als eerst naar mijn moeder toe. Toen ik haar aantrof zag ik de sterke vrouw die ik niet anders kende. Het leek bijna alsof ze het aan voelde komen en het leek haar niets te doen. Nadat ik zeker wist dat het met mijn moeder goed ging, ging ik naar mijn vader. Daar had ik meer moeite mee aangezien hij degene was die na 33 jaar de handdoek in de ring gooide. Mijn zusje liep op dat moment stage op een vakantiepark. Mijn vader zou het haar de volgende dag zeggen. Toen zij het wist hing ze al snel geëmotioneerd aan de telefoon. Ik besloot samen met mijn moeder bij haar langs te gaan. Eenmaal daar verzekerde mijn moeder ons dat ze zeker wist dat mijn vader een andere vrouw had. Ik dacht dat dit de eerste stap van de verwerking was, namelijk de woede en verwijten. Mijn moeder besloot na twee weken om bij mijn oma te gaan wonen en mijn vader woonde samen met mij in ‘ons’ huis.

Melany (25)