Ontdek wie je echte vrienden zijn

Sinds een paar jaar krijg ik het steeds vaker te horen: ‘Je trekt een muur op’. Vooral in vriendschappen heb ik deze neiging. Dit is begonnen op de middelbare school. Als ik vriendinnen was met iemand was ik altijd meer geïnteresseerd in de vriendschap dan de ander. Uiteindelijk, na minstens drie vriendschappen die ik hierdoor verloor, was ik het zat. Ik besloot dat ik geen beste vrienden meer nodig had.

Dit veranderde toen ik aan mijn eerste opleiding begon en ik met twee meiden in de klas kwam waar het meteen mee klikte. Het hele jaar hadden we de grootste lol en konden we over alles praten. We hebben alledrie gescheiden ouders dus door deze overeenkomst was het makkelijker om elkaar te begrijpen. Aan het eind van het jaar werd duidelijk dat ik samen met een van die vriendinnen niet over ging naar het tweede jaar van die opleiding. We hebben toen samen een andere opleiding gekozen om overnieuw mee te beginnen en kwamen ook weer bij elkaar in de klas. Nu waren we dus nog maar met z’n tweeën. Hierdoor werd het voor mij moeilijker om mijn mening te uiten, want voor mij gaat dat makkelijker als ik niet tegen één persoon hoef te praten.

Ik begon mijn muur weer op te trekken en elke keer als er iets gezegd werd waar ik het niet mee eens was werd mijn muur een stukje hoger in plaats van dat ik er iets van zei. Uiteindelijk trok ik mij helemaal terug en liet ik niets meer van mij horen, want tja, zo ging dat ook in die eerdere vriendschappen en niemand gaf ooit zoveel om mij om daar nog achteraan te gaan. Maar deze keer was het anders, dit was echte vriendschap. We hebben gepraat, over alles. En mijn muur is weer grotendeels afgebroken.

Mijn tip: Ontdek wie je echte vrienden zijn. Echte vrienden doen moeite voor je en de vriendschap komt in gelijke mate van alle kanten. Met echte vrienden kun je over alles praten ook al ben je het niet altijd met elkaar eens. Met echte vrienden kom je een heel eind, en het is zonde om tijd te verdoen met nepvrienden.

Liefs,

Anouk (20)

Inspirerend? Deel dit bericht!

Reacties

avatar
  Op de hoogte blijven  
Laat het mij weten wanneer er

Ontroerend artikel door WIJ à la Mama

Nu lezen