Een ode aan mijn lieve stiefvader

Rosalee
28 dec 2017

Lieve Jack,

Ik zou je graag willen bedanken voor je aanwezigheid in mijn leven. Het begin was niet top, omdat mama voor mijn gevoel net bij papa weg was en dat toch wel een beetje door jou kwam, vond ik.

Ik heb natuurlijk nog genoeg over je te klagen; vieze scheetjes, heel veel voetbal kijken en eindeloze stomme grapjes. Maar ik besef me ook dat ik enorm veel geluk heb met een Jack als jij. In sommige periodes hebben we onwijze ruzies gehad, soms zo erg dat ik wilde dat ik een andere stiefvader had. Maar als alles dan weer goed is en we zijn weer oké met elkaar, kan ik me geen betere Jack bedenken dan jij. Omdat ik weet dat jij er altijd voor me zult zijn, dat je altijd voor me klaar zult staan als ik je nodig heb en dat je me altijd zal helpen waar je kan. En tegelijkertijd bemoei je je niet teveel met onze opvoeding, want dat moeten papa en mama doen. Natuurlijk heb je wel enige invloed maar niet te veel. Uit verhalen van anderen weet ik dat dat heel vervelend is, als een stiefouder, die eigenlijk ‘niets van je is’, zich te veel met de opvoeding bemoeit.

Ik hoop dat alle mannen die stiefvader zijn of dat in de toekomst worden een voorbeeld aan jou nemen. Zich niet te veel zullen bemoeien, leuke dingen met hun stiefkinderen doen, trots zijn en nog veel meer dingen die jij allemaal, vaak ongemerkt en onbeloond, met en voor ons doet. Ik heb onwijs veel geluk met een stiefvader als jij, eentje die ongeveer evenveel voor zijn extra kinderen over heeft als voor zijn echte kinderen. Ik vind je stiekem toch wel leuk, dus:

Lieve Jack, bedankt!

Zoals ik al zei hoop ik dat (toekomstige) stiefvaders maar zeker ook -moeders hier een voorbeeld aan kunnen en willen nemen. Natuurlijk is niet iedereen hetzelfde, maar ik hoop toch dat alle stiefouders hun beste beentje voor zetten om het de kinderen zo leuk en gemakkelijk mogelijk te maken na de scheiding.

Rosalee (18)