Nog meer familie om kerst mee te vieren

Emmeline
26 dec 2017

Ik kan er niet over liegen, het is geweldig. Alle mooie versieringen en niet te vergeten, de muziek!

The most wonderful time of the year, right?

Het draait natuurlijk niet alleen om samen zijn, er zit ook voor een groot deel commerciële prut achter en een heleboel eten. Gescheiden ouders of niet, dat werkt allemaal hetzelfde.

Maar het echte kerstgevoel, dat is voor mij niet altijd meer hetzelfde. Hoor ik er wel bij? Mijn gezin is kapot, niet zoals het hoort.

Mijn kerstmis bestaat nu voornamelijk uit hoe het logistiek mogelijk is bij elke familie langs te gaan en hoe mijn maag een kerstlunch én diner achter elkaar overleeft. Dat leuke samenzijn is er dus wel een beetje af. In mijn ervaring is kerst een soort verplichte familie bezigheid geworden, waar de imperfecte families niet bij horen. Hoe zou mijn gevoel zijn als mijn ouders nog samen waren geweest.

Ik weet dat er superveel ouders uit elkaar gaan, en dat er ook ontzettend veel kinderen zijn van wie de ouders niet meer bij elkaar zijn. Maar toch heb ik met kerst het gevoel alsof iedereen alleen verbonden is met zijn eigen familie, en dat is nou net de plek waar het soms even allemaal niet lekker loopt.

Met kerstmis werd er een grote spiegel voor mijn neus gezet, die vertelde dat het niet allemaal perfect is. Nu is die spiegel veranderd, nog steeds een spiegel, maar hij laat de waarheid zien. Waar niks mis mee is, ik hou superveel van mijn familie; ook al is die wat groter geworden de laatste jaren. Alle stiefbroers en stiefzussen zijn alleen maar mooi meegenomen: nog meer kerstgevoel om te delen!

Ik zou zo graag willen dat ieder kind van gescheiden ouders weet dat iedereen familie heeft en het niet uitmaakt hoe je kerstmis viert, maar dát je het viert.

Met de mensen van wie je houdt.

Emmeline (15)