Neem jij eerste kerstdag, dan neem ik Sinterklaas

Marthe
05 dec 2017

‘Ik heb lekker twee verjaardagen en twee keer sinterklaas’, zei ik als kind wanneer vriendinnetjes het zielig voor me vonden dat mijn ouders gescheiden waren. Gelukkig weet ik niet beter. Ik was zo jong toen mijn ouders uit elkaar gingen dat mijn leven altijd bestaan heeft uit een sinterklaas- en verjaardag tweedaagse. Dit is natuurlijk anders als je ouders op latere leeftijd uit elkaar gaan. Dan waren er een hoop tradities, en moeten die ineens bruut uit elkaar gescheurd worden omdat je ouders besloten hebben een punt achter hun relatie te zetten. Valt er überhaupt nog iets te vieren en hoe ga je hiermee om? Lees het in deze blog.

Feestdagen vergadering

Laat ik eerlijk zijn, als kind vond ik de dubbele feestdagen toch echt wel de allerleukste consequentie van gescheiden ouders. Anderzijds herinner ik ook andere gesprekken in het kader van onderhandeling over de feestdagen. Er was altijd wel een ouder verdrietig omdat hij/zij dit jaar wederom tweede kerstdag in plaats van sinterklaas had gewonnen in ‘de jaarlijkse feestdagen vergadering’. Als je het dan een week later alsnog viert met de andere ouder voelt het vaak als een ‘tweedehands sinterklaas’ met taaie pepernoten en oude chocoladeletters.

Tradities

Als een gezin uit elkaar gaat vervallen hoogstwaarschijnlijk de meeste tradities. Sta even stil bij dat dit pijn doet, dat mag. Maar laat je niet verleiden om de feestvreugde te laten verpesten door de feestdagen vergadering. Vier je met je vader Sinterklaas op 6 in plaats van 5 december? Maak er dan je eigen traditie van. Eet bijvoorbeeld niet alleen pepernoten maar start met het maken van een kampvuur met marshmallows of iets anders wat je elk jaar weer kunt doen. Zo voelt de traditie niet als een ‘ tweedehands sinterklaasdag’ maar als jullie eigen sinterklaas traditie.

Het leven is een feest, je moet alleen zelf de slingers ophangen

Het is een cliché maar wel een met een kern van waarheid. Zeker als je ouders gescheiden zijn. Maak dus je eigen feestkalender. De wereld is (nog) niet ingericht op gescheiden ouders. Dus er is maar een sinterklaasavond, een verjaardag, een vader- en moederdag, nog geen stiefvader/moeder dag. Maar laat je daar niet door tegen houden. Start je eigen feestdagen vergadering waarbij de focus niet ligt op wie welke daadwerkelijke datum krijgt, maar op welke mooie nieuwe tradities jullie willen starten als gezin. En goed nieuws: dit werkt zowel bij papa’s als bij mama’s.

Marthe