Moeten ouders samen blijven voor de kinderen?

Marthe
31 jul 2018

Zijn kinderen blij als hun ouders samen blijven ‘voor de kinderen’? Een recent artikel uit het Parool geeft een verrassend antwoord. Op 20 mei verscheen in het Parool een artikel over ‘een grijze scheiding’. Onder de titel ‘tot de dood ons scheidt duurt te lang’ vertelt Vera Spaans het verhaal van twee Amsterdamse zestigers die na 43 jaar huwelijk besloten uit elkaar te gaan. Waarom zo lang wachten om uit elkaar te gaan? ‘Voor de kinderen en het hypotheekgemak’, zegt het pas gescheiden stel. De kinderen denken daar anders over: ‘’Dit hadden jullie al twintig jaar eerder moeten doen’’, aldus de dochter van het Amsterdamse ex-koppel. Mijn eigen ouders zijn wél gescheiden toen ik jong was, dus een eigen ervaring op dit thema heb ik niet.

Daarom besluit ik om de stelling neer te leggen bij de jongeren van Villa Pinedo: ‘Ouders moeten samen blijven voor de kinderen’. Nieuwsgierig naar de reacties? Lees dan snel verder.

Geef een gelukkig voorbeeld

Persoonlijk denk ik dat ‘samen blijven voor de kinderen’ op twee manieren erg schadelijk is. In de eerste plaats is het schadelijk voor het stel in kwestie wat genoegen neemt met een ongelukkig samen zijn. Langdurig in een stressvolle situatie blijven zitten zorgt immers op lange termijn voor verschillende soorten gezondheidsproblemen, vergelijkbaar met een burn-out of andere vormen van overspannenheid. Deze stressvolle omgeving kan voor de kinderen ook onprettig of zelfs als onveilig aanvoelen. In de tweede plaats wordt er eigenlijk een slecht voorbeeld gegeven voor de kinderen over relaties. Je leert ze aan om intuïtie te onderdrukken en in een situatie te blijven, ondanks dat deze onprettig of onveilig voelt.

Voor ons hoeft het niet

Als ik de stelling ‘’Ouders moeten samen blijven voor de kinderen’’ voorleg aan een vriendin, is  haar antwoord: ‘Nee, ik zou willen dat mijn ouders het lef hadden gehad om de knoop door te hakken. Een scheiding was wellicht makkelijker te verwerken geweest dan jaren vol ruzie en gedoe thuis.’ Ook de jongeren van Villa Pinedo zijn het massaal eens dat ouders niet samen moeten blijven voor de kinderen. Kinderen worden immers niet gelukkig van ongelukkige ouders. Een enkeling geeft de kanttekening dat het belangrijk is dat er altijd eerst naar een oplossing wordt gezocht in plaats van een uitweg en dat de gevolgen van een scheiding vaak lastig te overzien zijn. De jongeren zijn het erover eens dat goed blijven communiceren belangrijk is.

The easy way out

Voor sommigen lijkt scheiden wellicht ‘the easy way out’, maar op lange termijn valt daarover te twisten. Het is in sommige gevallen wellicht makkelijker om te blijven waar je zit in plaats van te zoeken naar een betere plek. En samen blijven lijkt wellicht beter voor de kinderen. Maar als kinderen zouden kunnen kiezen, kiezen ze voor geluk op lange termijn. Ook als dat betekent dat hun ouders uit elkaar gaan. Samen blijven is (soms) immers schadelijker dan scheiden.

Marthe (25)