Mijn ouders maken zich niet druk over ‘Eerste of Tweede Kerstdag’

Villa Pinedo
24 dec 2018

Zo lang ik mij de feestdagen kan herinneren zijn mijn ouders gescheiden en vieren wij het dubbel. Eén keer bij mama en één keer bij papa. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik tien jaar was, toch kan ik het mij niet anders meer herinneren. Na de scheiding zijn mijn ouders nog goed blijven praten met elkaar, dit heeft er voor gezorgd dat ik nooit heb hoeven kiezen tussen hen. Zij regelden namelijk samen bij wie ik en mijn broertje waren op welke feestdag. Ik vind het fijn dat ik me daar nooit zorgen over hoefde te maken en gelukkig deden papa en mama dit ook niet. Zij keken namelijk hoe het uit kwam met de rest van de familie. Zij maakten zich niet druk over de naam ‘Eerste Kerstdag’ of ‘Tweede Kerstdag’. Het was Kerst en ze zagen allebei één dag de kinderen. Dus dat was goed. Kerst is voor mij een dag waarbij ik met familie ben, lekker eet en spelletjes speel.

Nu is Oud en Nieuw ook zo’n feestdag. Maar van deze dag is er maar één. Deze kan je helaas niet delen. Toen ik jonger was wisselde dit elk jaar of werd er gekeken naar ‘waar de avond het leukste zou worden’. Vanaf het moment dat ik oud genoeg was ben ik Oud en Nieuw met vriendinnen gaan vieren. Zo hoefde ik niet te kiezen én was ik ook een feestdag met vriendinnen.

Van nature ben ik een onwijze planner, mijn agenda heb ik áltijd bij me en die staat hélemaal vol gepland. Zo is het er op een gegeven moment van gekomen dat ik zelf ben gaan regelen wanneer we waar waren met Kerst.

Dit was niet omdat mijn ouders het niet meer deden. Nee, dit was omdat ik in september al met mijn hoofd in december zat. Nu weet ik niet of dit ‘goed’ is maar ik vind het fijn om alles helemaal goed geregeld te hebben. Ik wilde er zelf voor zorgen dat we alle familie konden zien met Kerst, dus als ik daar vroeg genoeg mee begon, kon ik dat regelen.

Ik ben mijn ouders dankbaar dat zij met elkaar zijn blijven praten na de scheiding en ik er niet tussenin heb gestaan. Ik ben dankbaar dat zij geen ruzie hebben gemaakt over wie ‘Eerste Kerstdag’ mocht ‘hebben’. Ik ben dankbaar dat ik Kerst nog steeds een fijne periode vind, die in teken staat van familie.

Misha (23)