Mediation, wat is dát nou weer?

Roswitha
17 okt 2017

Als je de laatste tijd het nieuws hebt gevolgd, heb je vast iets voorbij zien komen over ‘verplichte mediation bij echtscheidingen’. Klinkt mooi, maar wat is nou eigenlijk ‘mediation’ en schiet jij er ook iets mee op?

Tijdens een echtscheiding is een advocaat soms onmisbaar, want een advocaat komt op voor de belangen van de ouders. Maar ouders kunnen ook kiezen voor mediation. Mediation wordt ook wel echtscheidingsbemiddeling genoemd en is niet verplicht. In het geval van mediation lost niet de rechter (met behulp van de advocaten) het geschil op, maar doen de ouders dit zelf met behulp van een onafhankelijke derde, de mediator. De mediator is opgeleid om in overleg met ouders zaken te regelen die bij een echtscheiding komen kijken.

Het voordeel van mediation is dat partijen zelf een oplossing moeten vinden. Dus niet zoals in een rechtbank, waarbij de ene partij verliest en de andere partij wint. Vaak kiezen ouders voor mediation, omdat een mediator luistert naar allebei de ouders en ervoor zorgt dat ze goed en respectvol met elkaar omgaan. De mediator doet dat ook zodat kinderen van de ouders minder last hebben van de echtscheiding. Dus om de situatie beter te maken voor jou!

Andre Rouvoet, oud-minister van Jeugd en Gezin, gaat de komende tijd zoeken naar oplossingen voor vechtscheidingen. Het verplicht maken van mediation zou een oplossing kunnen zijn. In Zweden en Engeland is dat bijvoorbeeld al verplicht.

Het zou kunnen dat de mediator vraagt of jij ook op gesprek wil komen. Het belang van het kind, van jou dus, staat centraal en is belangrijk, daarom is het van belang dat de mediator ook weet wat jij graag zou willen. Een mediator is er niet om je ouders weer bij elkaar te laten komen. Je ouders hebben al besloten dat ze uit elkaar gaan en proberen dit met behulp van een mediator zo goed mogelijk te laten verlopen, juist voor jou.

Gaan jouw ouders naar een mediator en moet jij daar binnenkort ook heen? Dat hoeft helemaal niet eng te zijn, je kan gewoon vertellen wat jij graag wilt en wat jij ervan vindt.

Roswitha (25)