Lieve mam, dit is een ode aan jou

Villa Pinedo
07 mei 2021

Lieve mam, 

Dit is een ode aan jou! 

Dat jij en papa gingen scheiden 22 jaar geleden kan ik mij niet meer herinneren. Lang geleden maakten jullie de keuze om allebei een eigen weg in te gaan.

Ik kan mij voorstellen dat dit geen makkelijke keuze is geweest. Ik kan mij voorstellen dat je bang was voor de toekomst, misschien leek het uitzichtloos. Ik kan mij voorstellen dat je bang was dat je nooit meer de kans zou krijgen een groot gezin te hebben, dat dit het was. Ik kan mij voorstellen dat je bang was, dat mensen je zouden vertellen dat je de verkeerde keuzes in je leven hebt gemaakt. Omdat je volgens de grote boze wereld pas succesvol bent als je gelukkig bent met een partner, twee of meerdere kinderen, een mooi huis, een goede baan. 

Maar weet je mam, ik ben zo dankbaar dat je dat onafhankelijke avontuur met jezelf en met mij bent aangegaan. Want je hebt mij geleerd altijd mijn eigen keuzes te maken. Je hebt mij geleerd te vertrouwen op mijn intuïtie. En dat het leven bestaat uit soms keihard op je bek gaan. Je hebt mij geleerd nooit afhankelijk te zijn van een partner, maar altijd je eigen leven op moet bouwen. Dat je altijd je dromen achterna moet gaan, want je leeft maar één keer. En het meest waardevolle dat jij mij hebt geleerd: dat er altijd en overal liefde is. 

En weet je mam, soms komt er bij mij een gevoel omhoog. Een gevoel dat mij best wel eens angstig maakt. Want wat nou als de geschiedenis zich herhaalt. Dat ik later met mijn partner besluit te gaan scheiden. En de opvoeding over ons kindje te verdelen en toch ook samen te doen, maar hoe. De onzekere toekomst. Mijn droom om een groot gezin te hebben, die ineens in duigen valt. En wat moet de wereld dan wel van mij denken. Dan moet ik het allemaal alleen doen. 

Weet je waar ik dan aan denk, mam? Aan jou. Want waarom zou ik bang zijn, als ik zo’n sterke vrouw als voorbeeld heb. Want ik heb helemaal niemand nodig, behalve mezelf. Dus dit is een ode aan jou, een dikke knuffel en eeuwige dankbaarheid voor alle wijze lessen die je mij geeft. 

En eigenlijk niet alleen voor jou mam, maar voor alle moeders. Ook de moeders die vandaag enorm gemist worden. 

Amber (24)