Kiezen

Iris van Spierenburg
09 jan 2013

Misschien herken je dit wel: je moet kiezen, maar je wilt niet. Je ouders zeggen dat het niet hoeft. En het maakt ook niet uit wie je kiest. Maar toch moet het.

De afgelopen weken waren weer typische kies-weken. Het was vakantie! Héérlijk! Ik had er enorm veel zin in, maar ook zag ik er een beetje tegen op, omdat er weer verdeeld moest worden. Wie gaat waar heen, wanneer, hoe laat, wanneer weer terug? Allemaal vragen die beantwoord moesten worden. Mijn vader vierde kerst bij zijn vriendin in Friesland. Die heeft ook weer kinderen. Mijn moeder ging niet naar haar vriend, maar bleef thuis. Mijn jongere zusje wilde eigenlijk wel naar Friesland. Mijn andere zus deed een dag thuis en een dag schoonfamilie. Ik wilde graag thuis blijven. Dus spraken we af: Zusje ook thuis, na de kerst naar Friesland. Andere zus+aanhang eerste Kerstdag thuis, tweede Kerstdag naar schoonfamilie. Oké. Geregeld. Tweede kerstdag besloot mijn zusje toch stage te gaan lopen, dus bleef ik alleen over met mijn moeder en haar vriend. Uiteindelijk toch maar naar zijn huis gegaan en lekker gegeten en film gekeken. Al met al leuke dagen, maar het vraagt veel van me!

Dan Oud en Nieuw
Ik wil graag thuis zijn in mijn eigen dorp en ‘s nachts naar mijn beste vriendin. Ook dit betekent weer keuzes maken, want ik weet dat mijn vader me dan mist. Het zou niet uit moeten maken, maar dat doet het toch: het maakt altijd uit!

Ik wil het liefst bij allebei mijn ouders te gelijk zijn. Het lijkt soms oneerlijk, dat ik meer bij mijn moeder ben dan bij mijn vader. En dan heb ik ook nog school, werk en vrienden. Daar moet ik ook allemaal uit kiezen! Het is soms echt verwarrend om met zo veel dingen tegelijk bezig te zijn en dan ook nog te moeten kiezen.

Maar toch wil ik zeggen: keuzes maken hoort bij het leven en wees dus niet bang om ze te maken. Dat geldt ook voor mij. Deze vakantie zijn er weer wat tranen gevallen, maar toch maak ik een keuze. En als ik niet weet of het de juiste is, dan doet het misschien een beetje pijn of is het moeilijk. Maar ik maak de keuze, want ik weet dat mijn ouders van me blijven houden, wat ik ook kies…

Hannah (17)