Kiezen tussen papa of mama? Stem blanco!

Marthe
14 aug 2018

Als kind speelde ik regelmatig het ‘of-of-spel’ spel. We leerden dit improvisatiespel op school, maar thuis werd het ook met enige regelmaat gespeeld. ‘’Binnen of buiten? Katten of honden? Zwart of wit? Meisjes of jongens?’’ Mijn vader maakte er zijn eigen variant van. ‘’Papa of mama? Je stiefvader of je stiefmoeder? Mama of Stiefmama?’’ Het komt helaas regelmatig voor dat ouders hun kinderen voor het blok zetten om een keuze te maken of een voorkeur uit te spreken. Hoe ga je daar mee om? Lees het in deze blog.

Verkiezingssoap

De spelletjes van mijn vader leken soms op een politieke campagne. Enerzijds werden we gedwongen om mee te spelen aan zijn variant van het ‘of-of-spel’, anderzijds werden we daarna vaak overladen met cadeaus en andere zoethoudertjes om de bittere nasmaak weg te spoelen. Ik leerde niet om assertievere keuzes te maken, ik leerde om politiek correcte antwoorden te geven, met alle gevolgen van dien. Ik voelde me vreselijk schuldig als ik weer eens onvrijwillig meedeed aan het spel, en daarmee mijn moeder onbedoeld afwees.

Blanco stemmen

Er is in de politiek zoiets als blanco stemmen. Je kunt blanco stemmen als je het met geen enkele politieke partij eens bent, of simpelweg geen keuze kan/wil maken. Je kiest als het ware om niet te kiezen. Dus als je soms het gevoel hebt dat je verwikkeld bent in een verkiezingssoap in plaats van een gezonde gezinssituatie, besef je dan dat je niet met ieder spel hoeft mee te spelen. Dit kun je het beste doen door te zeggen dat je geen zin hebt in politieke spelletjes. Bijvoorbeeld: met de zin: ‘ik ben een kind, ik wil graag spelen, maar aan deze spellen doe ik niet meer mee.’ Mocht dat niet werken, doe dan een beroep op je blanco stempas. Want hey: als het werkt in de politiek, werkt het wellicht ook in geval van echtscheiding.

Stemadvies

Heb jij weleens het gevoel dat je ouders je voor het blok zetten om een keuze te maken? Of dat je per ongeluk in een verkiezingssoap zit waar je eigenlijk niet in wilt zitten? Kan je wel wat hulp gebruiken met het inzetten van jouw blanco stempas? Kijk dan eens op https://www.villapinedo.nl/vind-een-buddy/  en vind een Buddy die jou kan helpen!

Marthe (25)