Kerst kan op veel manieren gezellig zijn

Villa Pinedo
30 dec 2019

Wanneer je films en reclames moet geloven, wordt kerst altijd héél uitgebreid gevierd. Grote families komen samen, de tafel staat vol met eten (waarbij je denkt: hoe gaan ze dat ooit allemaal op krijgen?) en iedereen heeft het extreem gezellig met elkaar. Ik weet natuurlijk niet hoe kerst bij jullie eraan toegaat, maar ik herken me met gescheiden ouders dus totaal niet in dit beeld…

Samen kerst vieren is veel waardevoller dan een tafel vol eten

Nu wil ik natuurlijk niet zeggen dat het bij mij niet gezellig is. Integendeel, want ik geniet heel erg van kerst en kijk er ook altijd naar uit. Toch vind ik het jammer dat je op televisie bijna nooit eens ziet hoe kerst door kinderen zoals wij gevierd wordt. Ik heb nu al 16 jaar ervaring met kerst vieren met gescheiden ouders, dus ik kan met zekerheid zeggen dat er heel veel manieren zijn waarop kerst gezellig kan zijn.

Dit jaar vier ik kerst met mijn moeder, broer, opa en oma. Helaas kan ik daardoor niet bij mijn vader en zijn kant van de familie zijn. Er zijn ook jaren geweest waarin ik bijvoorbeeld op eerste kerstdag bij mijn moeder was en op tweede kerstdag bij mijn vader. Ook heeft een nieuwe partner van een van mijn ouders wel eens kerst meegevierd, maar aangezien het nu uit is zie ik diegene nooit meer. En, nog steeds het meest bijzonder voor mij: ik heb wel eens met mijn beide ouders en mijn broer samen een heerlijk kerstdiner gehad. Dat is voor mij dus véél waardevoller dan een tafel vol eten met een megafamilie.

Maak er je eigen feestje van!

Ik ben het nu wel gewend om kerst op een ‘andere’ manier te moeten vieren, maar het blijft toch altijd vervelend om niet bij allebei je ouders tegelijk te kunnen zijn. Misschien dat jij je daarin ook wel kan herkennen. Toch wil ik je meegeven dat dat echt niet hoeft te betekenen dat kerst niet gezellig kan zijn. Je kunt er altijd je eigen feestje van maken! En mis je één van je ouders, dan kun je hem of haar altijd even (video)bellen of op een andere dag langs proberen te gaan. Het feest gaat uiteindelijk om het samenzijn, en het maakt daarbij niet uit of dat met de hele familie is of slechts een klein gedeelte ervan. Er is geen ‘goed’ of ‘fout’, iedereen viert kerst op zijn eigen manier!

Dus, wat je dit jaar ook met kerst gaat doen: ik hoop dat je een geweldige tijd gaat hebben. En als het straks allemaal voorbij is, wens ik je een minstens zo fijne jaarwisseling toe!

Liefs,

Dian (22)