Kelsey (23) over haar ervaring bij de rechtbank

Kelsey
10 sep 2015

“Heel eerlijk gezegd vind ik dat het huidige rechtssysteem rondom de rechten van een kind in een echtscheiding faalt.”

Aanstaande vrijdag is het de Dag van de Scheiding. Iets waar ik als kind van gescheiden ouders erg blij mee ben. Want als er iets is bewezen de afgelopen jaren, dan is het wel dat wij kinderen meer spreektijd willen. Meer tijd om te zeggen wie wij zijn, wat we willen en vooral ook wat we niet willen. Dat we óók een mening hebben. En ik geloof dat ik voor menig kind spreek, als ik zeg dat wij zeker géén ruzie willen. Niet met onze ouders, en niet tussen onze ouders. De Dag van de Scheiding kan hieraan bijdragen. Het grootste doel van deze dag is het bewustzijn creëren voor het verbeteren van het proces rondom echtscheidingen. Zodat (ex-)partners zorgvuldig en respectvol uit elkaar gaan en eventuele kinderen in een echtscheiding een veilig thuis geboden kan worden.

Ik ben een grote voorstander van deze dag. Mijn ouders zijn volgens mij best oké uit elkaar gegaan, toch denk ik dat er procesmatig een heleboel te verbeteren valt. Toen mijn ouders gesprekken aangingen bij de rechter, werd ook ik uitgenodigd voor een ‘kindverhoor’. Bij de rechtbank wel te verstaan. Inclusief detectiepoortjes en grote, gespierde bewakers met boze hoofden. Ik was vijftien jaar, maar het voelde alsof ik werd verwelkomt als een lang gezochte crimineel. Ik schrok hier hevig van. ‘Kon dat niet anders?’, vraag ik mezelf nog steeds hardop af.

De kinderrechter was niet meer dan een mevrouw in toga die een tienminuten gesprekje voerde, zoals mijn decaan dat ook met mij zou doen. Alleen dan met termen waar je spontaan 100 punten met Wordfeud mee zou behalen. Ik begreep het niet. Waar ging het mis? Ik leek misschien wel zo goed georganiseerd, maar ook ik was gewoon een doodnormale puber die deed alsof ze alles beter begreep dan dat ze werkelijk deed. En de rechter trapte er gewoon in…

Juist daarom is deze dag zo belangrijk. Laten we ons allemaal inzetten voor betere aansluiting bij kinderen in een echtscheiding. Laten we stoppen met het benoemen van het ‘verhoor’. Een kindergesprek is beter op zijn plek. Zónder een grote rechtbank, maar op een locatie die geschikt is voor het niveau van het kind. Ik ben één van die jongeren die haar ervaring mag inzetten voor betere rechten van kinderen in een echtscheiding. En laten we daar vooral nu al mee beginnen: met minder moeilijke woorden en meer begrijpelijke daden!

Kelsey (23)

Bekijk ook het filmpje van Kelsey