“Je ouders zijn gescheiden dus dan zal jij ook wel gaan scheiden later”

Malou
04 feb 2016

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat jongeren van gescheiden ouders een negatievere houding tegenover het huwelijk hebben en vaker zelf ook scheiden dan jongeren uit intacte gezinnen. Dit is natuurlijk niet zo gek, aangezien deze jongeren van dichtbij hebben meegemaakt dat het huwelijk ook fout af kan lopen met alle gevolgen van dien.

Maar wat doet het hebben van gescheiden ouders voor het liefdesleven van jongeren? Er is bewezen dat jongeren met gescheiden ouders eerder aan relaties beginnen en veel meer risicogedrag in deze relaties laten zien. Zij missen de warmte, veiligheid en vastigheid van de relatie tussen hun ouders. Zij zullen deze vastigheid van een relatie dus proberen te compenseren door zelf een relatie te nemen. Ook is er bewezen dat deze jongeren meer behoefte hebben aan een gesprek met ouders over relaties, wat kan en mag en wat vooral niet kan en mag, dan kinderen uit een intact gezin.

Toen ik dit in mijn studie (kinder- en jeugdpsychologie) leerde schrok ik eigenlijk wel. Ik dacht terug aan mijn eigen relaties en voor mij klopt dit allemaal. Ik wilde zo graag een vriendje, met alles wat daarbij hoort. En heb hele stomme dingen gedaan in mijn jeugd. En nu realiseer ik het mij pas. Het is niet altijd dé reden, maar het komt toch wel even hard binnen als je erachter komt dat het gemis van een gezonde relatie in je directe omgeving invloed heeft gehad op je eigen liefdesleven.

Malou (21)