Interview met onze Vrijwilligersmanager

Villa Pinedo
16 feb 2021

Hoe lang heb je gewerkt voor Villa Pinedo?

Ik heb als community manager ongeveer vijf mooie jaren gewerkt bij Villa Pinedo. Ik hield me bezig met van alles! Ik hield de onderzoeken en metingen in de gaten, organiseerde en gaf trainingen en had veel contact met de vrijwilligers. Toen ik binnenkwam, bestond het Buddy Programma net een jaartje en was het aantal vrijwilligers veel minder dan nu. In de nieuwsbrief die ik elke maand maakte, noemde ik de vrijwilligers die in die maand jarig zouden zijn. Uiteindelijk werden dit zoveel namen dat ik besloot hier maar mee te stoppen. We groeiden in korte tijd ineens gigantisch! 

Hoe ben je bij de leukste stichting van Nederland terecht gekomen?!

Ik werkte vroeger bij de Filmhallen. Ik maakte daar het educatieve materiaal en de filmprogrammering voor kinderen en scholen. Op een gegeven moment kwam er een film voorbij die over gescheiden ouders ging. Vanuit mijn interesse voor het onderwerp kwam ik door te googelen uit bij Villa Pinedo. Toen ik de website zag, was ik erg enthousiast over de openheid die het uitstraalde. Ook was ik heel erg onder de indruk van het forum en de blogs die er op de site te vinden waren. Toevallig zag ik dat ze iemand zochten en besloot ik te solliciteren.

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben ontzettend trots op de opzet van het Senior Buddyprogramma (omdat het echt ‘mijn’ kindje is) en hoe het forum zo fantastisch loopt na veel positieve aandacht erin gestoken te hebben! In het begin is dat wel anders geweest. Het forum leefde nog niet genoeg, maar gelukkig is daar nu verandering in gekomen. Daar ben ik echt heel erg blij mee! Een ander bijzonder moment was toevallig op mijn eerste werkdag. We gingen namelijk een weekendje weg met de vrijwilligers. Dat was echt geweldig! We deden allemaal leuke en leerzame dingen en iedereen leerde elkaar heel erg goed kennen. Toen waren we natuurlijk nog een vrij kleine organisatie, dus dat kon wat makkelijker. Wie weet kan dat ooit weer in de toekomst! 

Wat is het belangrijkste wat je bij ons hebt geleerd? 

Ik ben me heel erg bewust geworden van het feit dat interactie met de doelgroep ontzettend belangrijk is. Soms denken volwassenen te veel vanuit hun eigen perspectief en gaan ze zelf verzinnen wat de kinderen/jongeren zouden willen. Vroeger hadden we bijvoorbeeld het forum voor ouders. Daar beantwoordden de Buddy’s vragen die ouders konden stellen. We zagen al snel dat de antwoorden van onze Buddy’s heel anders waren dan wat de volwassenen dachten. Als voorbeeld vond een ouder dat ze het erg goed had geregeld, omdat ze na de scheiding niet meer sprak met haar ex en de kinderen dus nergens last van hadden. Vervolgens reageerden er allemaal Buddy’s dat dit juist niet goed was voor de kinderen en dat het zelfs pijn deed dat er geen contact meer tussen de ouders was. Toen werd nog meer bevestigd hoe verschillend volwassenen en kinderen kunnen denken. Op persoonlijk vlak heb ik erg veel geleerd over de scheiding van mijn ouders. Ik kwam erachter dat het delen van ervaringen met anderen heel erg waardevol kan zijn. Daarbij is het erg mooi om juist deze ‘’negatieve’’ ervaringen om te zetten in iets positiefs en anderen te kunnen ondersteunen. En ik heb zelf ook nog moeten leren dat het niet mijn taak is om problemen van mijn ouders op te gaan lossen. Soms vond ik het bij het geven van de trainingen nog best spannend om mijn eigen ervaringen te delen. Ik was bang dat ik de enige zou zijn met de voorbeelden die ik gaf. Gelukkig bleek dit niet zo te zijn en kreeg ik altijd veel herkenning terug van de Buddy’s! 

Wat ga je het meest missen? 

Ik ga het contact met iedereen toch het allermeest missen. Ik leerde zoveel van iedereen en de trainingen waren zo fijn! Het delen van de verhalen en de interactie die we met elkaar hadden zal ik nooit meer vergeten. Des te erger vind ik het dat we het laatste jaar elkaar bijna niet in het echt hebben kunnen zien. 

Wat zou je nog willen meegeven aan al onze geweldige buddy’s? 

Het belangrijkste wat ik wil meegeven, is dat wij niet alleen de negatieve ervaringen van vroeger zijn. Je bent niet je ouders of je opvoeding. Dat is een deel van je leven, maar iedereen die nu bij Villa Pinedo hoort en werkt is nu volwassen en je mag zelf bepalen hoe jouw leven eruitziet. Het is nu helemaal aan jou om je leven vorm te geven en het te regisseren. Ik hoop dat iedereen de kracht in zichzelf vindt om dat te kunnen doen. Wees niet bang om te falen en leer van je fouten lieve Buddy’s!