Interview met Marsha Pinedo

Marsha Pinedo
04 mrt 2015

Een paar weken geleden kwam ik in contact met Marsha Pinedo. Er verscheen een glimlach van oor tot oor op mijn gezicht toen ik het positieve mailtje van Marsha las. ‘Wauw wat een mooie blogs schrijf je!’, was haar openingszin. Toen ik een aantal maanden geleden begon aan dit blog had ik niet durven bedenken dat ik zo’n groot compliment zou ontvangen. Marsha Pinedo doet al vier jaar op grote schaal wat ik in het klein op mijn blog aan het doen ben. Zij richtte de stichting Villa Pinedo op, dé plek waar jongeren met gescheiden ouders kunnen delen wat er in hun hoofd en hart omgaat.
’Stichting Villa Pinedo is een plek voor jongeren met gescheiden ouders. We maken volwassenen bewust van wat er in kinderen voor, tijdens en na de scheiding van hun ouders, omgaat. Op deze manier hopen wij dat ouders bewustere keuzes kunnen maken in het belang van het kind,’ vertelt Marsha. ’In onze visie zijn jongeren van gescheiden ouders de nieuwe adviseurs. Zij delen hun ervaringen over de scheiding op elke mogelijke manier. Ons motto: Kinderen spreken-volwassenen luisteren.’

Marsha Pinedo is 43 jaar, moeder van drie kinderen en bijna twintig jaar getrouwd. Zelf scheidden haar ouders toen ze drie jaar oud was. Later is Marsha kindertherapeut geworden en kwam daardoor veel in contact met kinderen en hun verhalen over gescheiden ouders. ‘Die twee gescheiden werelden die mij zo bekend zijn en mijn werk als kindertherapeut hebben mij op het idee gebracht om deze stichting op te richting.’
Aangezien Marsha zelf gescheiden ouders heeft bekijkt zij de situatie vaak vanuit de ‘’kindpositie.’’ ‘Doordat ik een scheiding in eerste instantie vanuit het kind bekijk, heb ik regelmatig moeite om het gedrag van ouders te begrijpen. Ook vind ik professionals die meedoen aan het gevecht niet te bevatten.
’Het werken met kinderen is volgens Marsha ook erg leerzaam. ‘Wat ik voornamelijk van kinderen heb geleerd is om te vergeven, om te vertrouwen en ook om loyaal te zijn. Ook de professionaliteit van de kinderen tijdens een training, met het schrijven van de blogs en met het adviseren op het forum is ongekend.’

In minder dan vier jaar tijd heeft Marsha met haar stichting al prachtige dingen bereikt. Zo komt zij en haar stichting regelmatig in de media als expert op het gebied van kinderen en scheidingen. Mark Tuitert en Frenk van der Linden zijn ambassadeurs van Villa Pinedo. In het comité van aanbeveling zitten grote namen zoals; Linda de MolCornald Maas en Ed Spruijt. Toch is Marsha het meest trots op de hulp die ze kinderen kan bieden. ‘Als jongeren zeggen dat ze eindelijk hun verhaal kwijt kunnen, zich eindelijk gezien voelen en zich thuis voelen bij ons, in de Villa. Dat gebeurt regelmatig en dan wordt ik herinnerd waarom ik dit allemaal doe.’ Na al die jaren ervaring mist Marsha nog wel informatie. ‘Wat ik mis is eigenlijk hoe het wel moet, naar mijn idee zijn er te weinig positieve ervaringen. Van mij mag er meer aandacht besteed worden aan vredesscheidingen in plaats van voortdurend de nadruk op vechtscheidingen.’

De belangrijkste tip die Marsha meegeeft aan ouders die gaan scheiden is, ‘probeer je steeds af te vragen of de keuzes die je maakt ten aanzien van je ex-partner gebaseerd is op pijn als ex-partner of op liefde voor je kind. Bijvoorbeeld als je ex vraagt of het kind een uur langer mag blijven. Zeg je dan ”nee” omdat je de andere ouder dwars wilt zitten, of maakt dat uurtje eigenlijk niks uit,’ aldus Marsha Pinedo.

Geschreven door: Wiesje (20)