Leer de Buddy’s kennen

Marthe
31 jan 2018

Nieuwsgierig naar het gezicht achter de buddy’s van Villa Pinedo spreek ik met Geneviève. Geneviève was 6 jaar toen haar ouders gescheiden zijn en is nu 21. Ze studeert social work en is sinds 2 jaar buddy bij Villa Pinedo.

Hoe ben je bij Villa Pinedo terecht gekomen?

‘Via de moeder van mijn vriend, zij is mediator en bijzonder curator, en vond het echt iets voor mij. Daar had ze gelijk in!’

Vertel eens wat er zo leuk is aan buddy zijn?

‘Wat ik erg leuk vind is het helpen van kinderen/jongeren. Wanneer je in een lastige situatie zit en daar met iemand over praat zeggen mensen vaak: ‘ik snap je’, zonder dat ze echt weten wat je meemaakt. Als buddy heb je regelmatig in een vergelijkbare situatie gezeten en snap je ook echt wat iemand voelt. Dat is heel waardevol voor het kind waarmee je praat maar ook voor jezelf. Daarnaast is de begeleiding vanuit Villa Pinedo heel goed. Je leert een hoop mensen en buddy’s kennen en dat is niet alleen leerzaam maar ook leuk!’

Hoe ziet buddy zijn eruit in de praktijk?

‘Ik heb de afgelopen 2 jaar verschillende kinderen in mijn buddy groep gehad. Het contact is met iedereen anders. Soms is er weinig contact, dat vond ik in het begin lastig. Sinds een jaar is er een kind met wie ik echt regelmatig contact heb, dat is fijn. Het initiatief om contact te zoeken ligt bij de buddy via de speciale app die hiervoor gemaakt is. Er wordt vanuit Villa Pinedo goed nagedacht aan wie je gekoppeld wordt. Zo kan het bijvoorbeeld nuttig zijn om jongeren die een vechtscheiding hebben meegemaakt aan elkaar te koppelen. Maar het kan tegendraads werken om iemand die geen contact heeft met een ouder te koppelen aan een buddy die dat ook niet heeft. Je wil een buddy verder helpen, zonder dat je onbewust jouw eigen verhaal erop projecteert.’

Is buddy zijn voor iedereen?

Mensen van mijn opleiding weten dat ik dit doe en vinden het heel knap en bijzonder. Door contact te hebben met een ander kind met gescheiden ouders sta je automatisch wat vaker stil bij de gevolgen van gescheiden ouders en hoe dit voor je voelt. Het is een soort zelfreflectie waarbij je ook weleens geconfronteerd wordt met dat het soms echt lastig kan zijn om gescheiden ouders te hebben. In de tijd dat mijn eigen ouders gingen scheiden bestond er nog niet zoiets als Villa Pinedo. Ik had het destijds echt fijn gevonden om met iemand te kunnen praten die in hetzelfde schuitje zit, en nu kan ik dit meegeven aan een ander kind/jongere. Dat voelt bijzonder goed én je krijgt er heel veel voor terug. Als dit jou ook leuk lijkt dan is het zeker een aanrader!’

Marthe (25)

Wil jij ook buddy worden of ben je op zoek naar een buddy? Klik hier.