Ik ben geen postduif!

Eva
26 apr 2018

Slecht slapen, erge hoofdpijn en veel gepieker. Hier had ik vaak last van door al het gedoe en geruzie tussen mijn ouders. Ik probeerde me er eerst niet zo druk om te maken, maar het ging automatisch. ‘s Avonds lag ik in bed, dan was het stil en dan ging ik denken. Nadenken over wat er allemaal aan de hand was en wat er gebeurde. Soms gaf ik mijzelf de schuld er van. Misschien was ik de oorzaak van de scheiding van mijn ouders, misschien wilden ze mij helemaal niet. Om zo te denken deed me pijn dus ik besloot in gesprek te gaan met mijn ouders hierover. Ze schrokken dat ik zo dacht en zeiden dat ze mij er niet meer in zouden betrekken. Ik was blij dat ik van al dat gezeur af was maar helaas was dit maar tijdelijk.

Steeds werd ik weer als postduif gebruikt. Mijn ouders konden zelf niet met elkaar praten zonder elkaar in de haren te vliegen. Eén ouder zei iets en vervolgens moest ik het aan de ander vertellen, steeds weer opnieuw. Ik raakte er op een gegeven moment aan gewend maar het was zo slecht voor mij. Zelf ging ik er helemaal aan onder door, maar dat had ik later pas in de gaten.

Ik ging er heel slecht van kunnen slapen, wat een enorm impact had op mijn schoolresultaten want ik was moe en had dan zeker geen zin om te gaan leren. Ik ging mij druk maken of ik het jaar wel ging halen met school en zo kreeg ik last van stress en hoofdpijn. Mijn onderbewustzijn ging zich er gewoon heel erg mee bezig houden omdat ik steeds als postduif werd gebruikt en weer in de ruzies en communicatie werd betrokken. Soms dacht ik dat ik de volwassene was als mijn ouders als kleine kinderen zaten te ruziën.

Daarom raad ik iedereen aan wanneer je hetzelfde probleem hebt dit te vertellen aan je ouders. Schreeuw desnoods dat je er klaar mee bent om er steeds tussen in te zitten. Het is een ruzie tussen je ouders en jij hoort er helemaal buiten te staan. Als je dit zelf niet durft, probeer er dan met iemand over te praten, bijvoorbeeld je beste vriend(in), een neef/nicht, iemand op school of de ouder van je beste vriend(in). Scheiden is niet jouw taak! Probeer dit dan samen duidelijk te maken aan je ouders. Je kan je ouders ook bijvoorbeeld de Open Brief van de website van Villa Pinedo geven “Aan alle gescheiden ouders”. Jij moet je in ieder geval goed kunnen focussen op je school of werk, dat zij ruzie hebben doen ze echt zelf. Zij zijn de volwassenen dus moeten er zelf proberen uit te komen.

Julia (15)