‘Hoe vier jij je mijlpalen, als dat niet met je ouders samen kan?’

Amber
17 jun 2024

Iedereen maakt mijlpalen mee, die mooi zijn om te delen. Misschien heb je onlangs wel te horen gekregen dat je geslaagd bent voor je opleiding, of stap je bijvoorbeeld het huwelijksbootje in! Deze momenten zou je misschien graag willen delen met je ouders. Het liefst met beide ouders, samen. Maar hoe vier je je mijlpalen, als dat niet met je ouders samen kan? Gelukkig zijn er altijd andere mogelijkheden. Misschien helpen deze tips voor alternatieven jou ook. 

Door: Ghi

Wie is familie?

Moeten mijlpalen wel per se met ‘familie’ gedeeld worden? Naast je familie met wie je een bloedband deelt, heb je misschien ook wel een ‘chosen family’. Een ‘chosen family’, jouw zelfgekozen familie, kan bestaan uit vrienden die misschien wel net zo dicht of nog dichter bij jou staan dan je familie met wie jij een bloedband deelt. Deze zelfgekozen familie kan jou net zo geliefd laten voelen, net zo supportive zijn en net zo feestelijk met jou je mijlpalen vieren.

Bij de uitreiking van mijn Master-diploma nodigde ik niet mijn ouders uit, maar een aantal vriendinnen. Met mijn vader had ik op dat moment geen contact, en mijn moeder was niet in Nederland. Mijn vriendinnen hebben op een grappende manier de ‘rol van mijn ouders’ op zich genomen en we hebben er een geweldig feestje van gemaakt. Ik voelde me blij, trots en geliefd! 

2 keer feest!

Als je toch graag een mijlpaal met je ouders wil vieren, waarom dan niet twee keer feest? Vier je behalen van je diploma of je housewarming bijvoorbeeld op verschillende dagen, of maak er een programma van waarbij je gezellig met je ene ouder een hapje gaat eten en ’s avonds nog eens proost op je mijlpaal met je andere ouder. Vul het vooral in op een manier die voor jou prettig voelt. Neem je tijd, en probeer goed aan te voelen wat jouw behoeften zijn en wat je daarin nodig hebt.

Mijn broers en ik vierden iedere verjaardag twee keer. Eén keer bij papa, één keer bij mama. Dit werkte goed voor ons: hierdoor zaten wij niet in spanning over het ‘samen in één ruimte zijn’ van papa en mama op onze verjaardagen. Nu we wat ouder zijn, beslissen we zelf hoe wij onze verjaardagen vieren. Voor mijn broers werkt het inmiddels prima om hun verjaardag in één keer te vieren, waarbij papa en mama soms tegelijk aanwezig zijn, en soms (toevalligerwijs of niet) elkaar mislopen. Op een verjaardag gaat het tenslotte om de jarige, en staan de ouders even op de tweede plaats! 😉

Leg het vast!

In sommige gevallen kun je je mijlpaal niet zo goed in twee keer vieren. Je bruiloft of een ander ‘once in a lifetime’ moment kun je nu eenmaal niet zo gemakkelijk herhalen. Maar hoewel je het moment zelf niet kunt herhalen, kun je er misschien wel met je beide ouders op terugkijken. Leg de mooie momenten die je graag met hen zou willen delen vast, zodat je deze op een later moment met je beide ouders (apart) alsnog kunt delen. Je zelfgekozen familie, je vrienden of andere aanwezigen zullen vast met alle liefde de fotograaf van de dag voor je zijn! Misschien vind je het leuk om er een vlogje van te maken, zodat je er een persoonlijke boodschap voor je ouder(s) in kunt verwerken. Maak er een speciaal moment van om deze beelden samen met je ouder(s) terug te kijken, en zo jouw bijzondere moment(en) met hen te delen.

Toen ik alleen op reis was, vond ik het een confronterende gedachte dat mijn ouders niets wisten van wat ik op reis allemaal zag, deed en tegenkwam. De mooie (én minder mooie!) momenten die ik graag met mijn ouders zou willen delen, heb ik vastgelegd en in een digitaal albumpje geplaatst. Deze foto’s en filmpjes heb ik samen met mijn moeder en mijn oma bij mijn oma thuis uitgebreid bekeken, waardoor ik samen met hen nog eens kon nagenieten van mijn reis, en hen hierin kon meenemen. Mijn mooie ervaringen kon ik op deze manier met hen delen. Dit kun je natuurlijk ook met beide ouders doen, als je dat wil! 

Wat zijn de mijlpalen die jij graag met je ouders had willen delen, of die nog in je toekomst liggen? En wat vind jij lastig aan deze situaties? Hopelijk kunnen deze alternatieven je inspiratie geven om jouw mijlpalen en bijzondere momenten te vieren op een manier die bij jou en jouw behoeften past. En onthoud: je staat er niet alleen voor.