Hoe overleef ik de zomervakantie?

07 aug 2018

De zomervakantie is voor de meeste kinderen al een tijdje bezig. Voor veel kinderen is de vakantie een periode van genieten van de vrijheid. Je hoeft niet naar school en mag lekker doen wat je zelf wilt. Toch was dit laatste voor mij niet altijd het geval. Ik kon niet doen wat ik zelf wilde. Mijn ouders besloten namelijk voor mij wanneer ik bij welke ouder was. Iets wat ik persoonlijk als heel onprettig ervaren heb. Ik weet nog goed dat ik één keer aan de kant van de weg werd afgezet door mijn moeder en opgepikt door mijn vader. Ik heb mij nog nooit zo eenzaam gevoeld. Ik heb dit laatst besproken met mijn ouders en tot mijn grote verbazing waren mijn ouders juist trots op hoe ze dit aangepakt hadden, ze hadden namelijk allebei water bij de wijn gedaan en waren elkaar tegemoet gereden.

Tijdens het gesprek zei mijn moeder tegen mij: ‘Maar ik wist niet hoe jij erover dacht’. Dit was voor mij een leerzaam moment. Dit kon ze namelijk ook niet weten.

Ik had namelijk nooit verteld wat ik wilde, maar mijn ouders hadden het ook nooit aan mij gevraagd. Dit zette mij aan het denken. Hoe had ik dit anders aankunnen pakken? Welk advies zou ik aan die 12-jarige Kaylee geven en aan alle kinderen die in dezelfde situatie zitten als ik?

Tips om de zomervakantie te overleven

Ik kwam tot de volgende tips:

1.  Praat met je ouders over dingen die jij wil. Wil jij eerst naar je moeder of juist eerst naar je vader? Wil je de helft bij je vader zijn en de helft bij je moeder of juist meer bij de één? Wanneer je het voor jezelf duidelijk hebt wat je wilt, is het makkelijker om het gesprek met je ouders aan te gaan. Het kan zijn dat je ouders toch hun eigen plan trekken, maar ze kunnen misschien wel rekening houden met wat jij wilt.

2. Plan als jij daar behoefte aan heb een paar dagen tussen beide vakanties (als je met beide ouders op vakantie gaat). Ik vond het altijd heel vervelend als ik bijvoorbeeld zaterdagavond thuis kwam van een vakantie met mijn moeder en ik zondag vroeg alweer werd opgehaald door mijn vader om met hem op vakantie te gaan.

3. Houd als je daar behoefte aan heb een dagboekje bij. Dit is iets wat mij altijd geholpen heeft. Ik vond het lastig om enthousiast te vertellen over mijn vakantie met de andere ouder en in mijn dagboekje kon ik zo enthousiast als ik wilde schrijven wat ik had gedaan, zonder dat dit werd veroordeeld.

4. Probeer de voordelen van gescheiden ouders te zien. Ik had namelijk altijd het geluk dat ik, in tegenstelling tot veel vriendinnen twee keer wegging in de zomervakantie, namelijk én met mijn vader én met mijn moeder.

5. Probeer afspraken te maken om te bellen met de ouder met wie je niet op vakantie bent. Het hielp mij altijd heel erg als ik wist ‘Over twee dagen ga ik weer bellen met mijn moeder’. Ik miste haar op die manier minder.

Ik wens iedereen nog een fijne zomervakantie!

Kaylee (25)