Hoe noem jij je stiefoma en stiefopa?

Malou
22 mrt 2018

Hoe noem jij ze? Je krijgt er niet alleen stiefouders bij, maar ook stiefopa’s en stiefoma’s. Mijn ouders gingen scheiden toen ik vijf was. Toen ik zes was leerde ik de ouders van mijn stiefvader kennen. We zouden ze in het bos ontmoeten en ik weet nog zo goed dat ik me de hele weg ernaar toe heb afgevraagd hoe ik ze zou gaan noemen. Opa en oma? Nee, want dat waren ze niet echt. Stiefopa en stiefoma klonk ook zo raar en vervelend. Wat vond ik het fijn toen ze zich gewoon met hun voornamen voorstelden! Weer een last van mijn schouders. Ik mocht ze gewoon bij hun voornaam noemen! Zij hadden die keuze gemaakt voor ons, we hoefden het een keer niet zelf uit te zoeken.

Aan de andere kant van de familie is het nog steeds een beetje een grijs gebied. Best lastig af en toe. Soms zeg ik maar gewoon oma omdat ik weet dat ze dat graag hoort, maar het voelt niet echt als mijn oma.

Hoe je je stieffamilie noemt is soms best ingewikkeld, vind je niet? Zeker als je nog een halfbroertje of -zusje hebt die bijvoorbeeld wel papa zeggen tegen jouw stiefvader. En dan noemen jullie wel je moeder allebei mama. Als je het even allemaal niet meer weet is het altijd het slimst om eerlijk te zijn en bijvoorbeeld te vragen: ‘Vinden jullie het goed als ik jullie bij jullie voornaam noem? Dat is voor mij fijner’.

Malou (23)