Hoe noem je de vriend of vriendin van jouw ouders?

Marthe
03 mei 2018

Als ik het woord ‘stiefmoeder’ hoor dan denk ik aan bezemstelen, puntmutsen, toverketels en boze sprookjes. Dat is niet vreemd want het woord ‘’stief’’ betekent oorspronkelijk ‘beroofd van de bloedband/ iets missend’. Dat klinkt niet echt positief, toch is ‘’stief’’ de term die we het meest gebruiken als onze ouder een nieuwe partner krijgt. En een naam is nodig, want tja, je moet de nieuwe partner nu eenmaal weleens voorstellen op een feestje. En dat kan behoorlijk lastig zijn. Hoe en wanneer geef je dit ‘’beestje’’ een naam? En misschien nog belangrijker: welke naam dan?

Papa 2.0

Het komt ook regelmatig voor dat de nieuwe partner papa of mama wordt genoemd. Soms vrijwillig en soms in opdracht van de biologische ouder, die het prettig vindt als de partner als een soort 2.0 versie gezien wordt en dus gewoon doorgaat onder de naam papa of mama. Ik kan me voorstellen dat het voor de ouder zelf als een ‘vernieuwde versie’ kan voelen na een mislukt huwelijk (vooral als de 2.0 versie wél op gewenste tijden vaatwassers vult en meehelpt in het huishouden). Vaak hoopt de ouder in kwestie dat de nieuwe partner sneller door de kinderen wordt geaccepteerd, als er een vertrouwde term als papa/mama voor de nieuwe partner wordt gebruikt. Voor de kinderen kan dit echter wrang voelen, met name als de biologische ouder nog gewoon in leven is. De nieuwe partner papa/mama noemen kan dan juist meer afstand opleveren, omdat het simpelweg niet voelt als papa of mama.

Hoera! Het is een nieuwe ouder!

Ditzelfde verschijnsel geldt voor de term ‘bonusmama’. Bonus betekent immers dat je extra veel van iets krijgt, maar wat nou als dit voor jou niet zo voelt? Hoe blij ben je als je bij de kassa staat en opeens drie zakken aardappels mee naar huis krijgt in plaats van een? Drie zakken die niet in je fietstas passen en die niet zijn meegenomen in het weekmenu. Ik kan me voorstellen dat je dan even aan het idee wil wennen. Als je in verwachting bent heb je zo’n 9 maanden de tijd om een naam te bedenken voor de gezinsuitbreiding die er komen gaat. Dus gun jezelf en jouw gezin de tijd om even te wennen aan de nieuwe partner en de nieuwe naam van het ‘beestje’. Voelt de partner van jouw ouder (nog) niet als een bonus? Maak het bespreekbaar.

Premium papa

Het allerbelangrijkste is dat je samen tot een besluit komt, waar wellicht de biologische ouder niets mee te maken heeft. Het is immers een naam voor de relatie tussen het kind en de nieuwe partner/bonusmama/cadeau papa/extra-ouder/tweede-vader/plus-moeder/interim-vader/liefmama/stiefmoeder.  Na een intense brainstormsessie met mijn, nu nog, ‘’stiefvader’’, hebben we zojuist besloten dat ik hem vanaf heden mijn ‘premium papa’ noem, als ik hem nog eens moet voorstellen op een feestje. Volgens de van Dale staat ’premium’ voor: een beloning, (verzekerings)premie, extra of hoge waarde. Daar konden we ons beiden wel in vinden. Hij is een extra beloning die bij mijn moeder hoort, hij betaalde jarenlang mijn school en verzekeringen, hij kreeg er extra veel liefde voor terug nu ik uit de pubertijd ben, zijn we van mening dat we wel degelijk van hoge waarde zijn voor elkaar.

Heeft dit artikel jou een nieuw inzicht gegeven, of wil jij de naam van jouw extra ouder delen? Laat het weten in de comments!

Marthe (25)

Bronvermelding: https://ivdnt.org/nieuws/690-andere-woorden-voor-stiefmoeder