Hoe moet ik verder na de scheiding van mijn ouders

Marthe
22 mei 2018

De scheiding van mijn ouders was als een soort evolutionaire oerknal. De clash veroorzaakte twee werelden. Twee werelden die zo ver uit elkaar lagen dat het haast ondenkbaar was dat er ooit iets anders bestaan had. Het gesplitste gevoel is een bekende bijwerking van een vechtscheiding. Hoe ga je hier als kind mee om? Lees verder in deze blog.

Twee werelden, twee mensen

Mijn moeder had niet veel geld en maakte kleren van stofjes van de markt. Zodra we bij mijn vader kwamen moest die “zooi” uit en stopte hij ons in kleren van de CoolCat, studs op mijn spijkerbroeken en paarse plukken in mijn haar. Als kinderen gingen mijn broertje, zus en ik ons hier dan ook naar gedragen. Er waren 2 werelden en ik was 2 mensen. Met andere kleren, hobby’s en gedrag. Het werd na een tijdje zelfs verwarrend als mijn ouders wel een schaars moment samen deelden bij een ouderavond, want de twee werelden konden absoluut niet samen.

Splitsen is een coping mechanisme

Als ik nu terugkijk zie ik dat 2 werelden een coping mechanisme was om het makkelijker voor mezelf te maken. Je kunt immers niet twee mensen zijn, en er is toch echt maar één aarde. Het is echter wel zo dat een omgeving bepaalde dingen in jou aanraakt waardoor je bepaald gedrag gaat vertonen. Wanneer ouders niet goed met elkaar omgaan, wordt het gevoel van een splitsing versterkt.

Hoe ga je van twee werelden naar één wereld?

Ben je bewust van de invloed die je op het twee-werelden gevoel hebt. Ga in gesprek met jouw ouders om te kijken wat je kunt doen om de stap van de ene naar de andere ouder zo klein mogelijk te maken. Ongeacht jouw leeftijd kan je altijd in gesprek om te vertellen wat je nodig hebt om jezelf (bij beide ouders) thuis te voelen. Als je het twee werelden gevoel niet van je af kunt schudden, realiseer je dan dat jij het beste van beide werelden bent. Onderzoek wat je kunt doen om jouw wereld fijn in te richten. Wellicht helpt het om bepaalde speelgoed of kledingstukken mee te nemen van de ene naar de andere plek. Maak het bespreekbaar en neem de tijd om samen met jouw ouders de nieuwe wereld, waarin ze niet meer getrouwd zijn, optimaal in te richten.

Marthe (25)