Het eerste scheidingshotel

Malou
18 jan 2018

Haarlem bouwt aan het eerste scheidingshotel. Een plek tijdens en na een scheiding waar ouders tijdelijk kunnen gaan wonen. Er is ruimte voor kinderen, het is betaalbaar, volledig ingericht en een tijdelijke oplossing voordat ouders hun weg hebben gevonden en alles geregeld hebben. Maar wat vinden wij daarvan?

“Mijn moeder nam ons, zonder dat wij wisten wat er aan de hand was, mee naar een vriend van haar na een ruzie met mijn vader. Daar zijn wij een aantal dagen gebleven. De weken erna waren erg rommelig. Ik weet niet meer precies waar ik allemaal geslapen heb, volgens mij ook nog bij opa’s en oma’s, maar fijn was het niet. “

Wij denken dat het een hele goede oplossing kan zijn voor de toch al rommelige periode tijdens en na de scheiding. Het zou een neutrale en veilige omgeving kunnen worden. Geen stress over dat er een ouder op straat staat of op veel verschillende plekken moet slapen. Het is niet de bedoeling dat er behandeling gegeven gaat worden in dit hotel, maar voor kinderen is het al heel fijn als er andere kinderen zijn die hetzelfde meemaken. Ze kunnen met elkaar hierover praten en hopelijk kunnen ouders elkaar ook goede tips geven zodat er nog minder vechtscheidingen ontstaan.

Er kunnen ook nadelen aanzitten. Een van ons zei “wat als er een gezamenlijke haat voor de exen gaat ontstaan? Zullen ouders in het hotel dan niet de hele tijd vervelend praten over de andere ouder?”. En wie gaat er dan daar wonen? Moeten kinderen dan ook meteen uit hun vertrouwde omgeving weg? Of is het fijner als één van de ouders naar dit hotel gaat en de ander in het huis blijft?

Kortom, een goede oplossing mits goed uitgevoerd en begeleid!

Malou (23)