Anouk: “De feestdagen voelen als een grote roadtrip”

Amber
15 dec 2021

De feestdagen zijn een groot, leuk familiefeest, tenminste dat is wat ik van vrienden hoor. Voor mij voelt het meer als een grote roadtrip die ik verplicht langs iedereen moet maken waardoor de gezelligheid en het familie gevoel er voor mij wel een beetje af is.

Gedoe

Mijn ouders zijn 4 jaar geleden uit elkaar gegaan. Mijn opa’s en oma’s zijn ook allemaal gescheiden. De feestdagen is bij ons dan ook een flink gedoe om te regelen. De ene oma wil het op kerstavond vieren, bij de ander gaan we de volgende dag weer langs en dan heb ik ook nog een vriend bij wie we kerst natuurlijk ook moeten vieren.

Wie plant de feestdagen?

Toen mijn ouders net gescheiden waren, planden zij de kerstdagen. Nu ik wat ouder ben bepaal ik hier zelf ook meer in mee. En als ik iets anders zou willen is dat nu ook goed. ‘Vroeger’ vierde we kerstavond altijd met mijn opa. Na de scheiding wilden mijn ouders deze dag om en om doen, maar ik wilde deze avond met mijn opa blijven vieren. We hebben het hier toen goed over gehad en nu is afgesproken dat kerstavond gewoon vast met mijn opa blijft.

Wat mij altijd helpt is om het van te voren goed te plannen met mijn ouders.

zo weet iedereen waar die aan toe is en kan ik me er ook een beetje op voorbereiden. En cadeautjes (die ik aan familie geef) van te voren al te kopen of maken. dit bespaart me heel veel stress in de week voor kerst.

Genieten van kerst

Toch kan ik nog steeds wel genieten van kerst hoor, dat zeker. Ik vind het nog steeds fijn om iedereen te zien, lekker met z’n allen te eten aan een grote versierde tafel en cadeautjes voor familie onder te kerstboom te leggen. Maar als ik dan zou mogen kiezen, als het onmogelijk mogelijk zou zijn, dan zou ik nog steeds graag willen dat we het samen kunnen vieren. Dat gaat ‘m helaas niet worden.  Wat mij hierbij helpt is om te denken dat het ook niet heel veel gezelliger zal zijn als iedereen bij elkaar zit. En omdat we in kleinere groepen afspreken, kan ik beter iedereen persoonlijk spreken.

Ik kijk nog steeds altijd een beetje tegen de feestdagen op en het is ook helemaal niet erg als je er niet veel zin in hebt. Maar ik denk wel dat het goed is om dit met je ouder(s) te bespreken, misschien kunnen ze je daarbij helpen en meedenken. Kies vooral voor jezelf! Als jij geen zin hebt om naar een bepaald iemand te gaan of het wordt te druk: Geef het aan!

Kijk jij een beetje tegen de feestdagen met gescheiden ouders op? Dat is oké, je hoeft ’t niet alleen te doen. Onze Buddy’s herkennen dat gevoel en kletsen graag met jou! Meld je hier aan om te kletsen met een Buddy van Villa Pinedo!