Fardau: “Ik had het totaal niet zien aankomen”

Amber
27 jan 2022

Mijn ouders gingen scheiden toen ik 15 was. Ik had het totaal niet zien aankomen. Het gesprek dat ze vertelden dat ze uit elkaar gingen weet ik dan ook nog goed. 

Het zou nooit meer hetzelfde zijn

In mei 2015 hadden ze ons al verteld dat het niet zo goed tussen hen ging, maar dat ze wel hun best deden om weer uit hun dip te komen. Vanaf dat moment was er ook vaak spanning thuis. Maar toch ging het allemaal wel rustig verder en we zijn in de zomervakantie zelfs nog als gezin op vakantie geweest. Ik dacht toen nog dat het wel gewoon goed zou komen, ondanks de gespannen sfeer thuis. Mijn vader werkte altijd door de week. Op een donderdagmiddag fietste ik uit school naar huis en ik zag dat mijn vaders auto bij ons huis stond. Toen wist ik al: dit is niet goed.

Heel lang heb ik wel de hoop gehouden dat het allemaal nog wel goed zou komen.

En toen zag ik de auto van mijn vader staan en wist ik het meteen. Ik ging naar binnen en mijn zusje kwam ook thuis. Mijn ouders vertelden ons toen dat ze toch wel echt uit elkaar gingen en dat mijn vader ergens anders ging wonen. Het voelde echt alsof de grond onder mijn voeten vandaan zakte, want ik wist dat mijn leven heel erg zou veranderen. We waren een heel hecht gezin, nu zou dat nooit meer zo zijn. Dit vond ik heel moeilijk. 

Afleiding

Ik weet nog dat ik in de avond moest trainen en ik toch gewoon ging want ik wilde even wat afleiding van thuis. Ik wilde het eigenlijk meteen aan iedereen vertellen omdat ik me zo rot voelde. Mijn ouders wilden dit eerst nog niet, ze wilden het nog aan de familie vertellen. Maar omdat ik me toch zo rot voelde, vroegen teamgenoten het en vertelde ik het ook gewoon. Iedereen was heel begripvol en steunde me heel erg. 

Praat erover

Dit is eigenlijk meteen mijn tip, om er toch over te praten. Vrienden of mensen die dicht bij je staan, zien vaak aan je dat je niet goed in je vel zit. Door er over te praten, begrijpen zij ook wat er met je aan de hand is en het lucht tegelijkertijd heel erg op om over je situatie te praten. Wanneer mensen weten wat er aan de hand is, hoef je ook niet te doen alsof het goed met je gaat. Je hoeft geen masker op te zetten wanneer je je even niet zo goed voelt.

Iedereen gaat natuurlijk anders om met gevoelens, maar het is wel belangrijk dat je je gevoelens niet opkropt. 

Ik vertelde het mijn beste vriendinnen op school ook en ik herinner me dit nog goed. Ook zij herinneren zich dit nog. Laatst vertelden ze mij dat ze nog precies wisten wanneer en waar ik het aan hen vertelde, in het natuurkundelokaal. Ook op hen had het een diepe indruk gemaakt. Wij waren altijd een hecht gezin, wat iedereen ook zag. Vrienden reageerden soms ook met ‘nou als jouw ouders gaan scheiden, gaan mijn ouders ook uit elkaar’. Dit was heel lief bedoelt en het troostte me ook wel. Maar tegelijkertijd voelde het ook rot, want iedereen zag dus dat wij het heel lang leuk hadden thuis. Het voelde daarom extra rot dat juist mijn ouders dan gingen scheiden.

Elk huisje heeft zijn kruisje

Hier heb ik wel meteen een grote les uitgehaald. Ik besef me hierdoor namelijk dat niet alles zo perfect altijd is zoals het lijkt. Bijvoorbeeld op social media. Het is echt zo: elk huisje heeft zijn kruisje. De scheiding van mijn ouders heeft me dit echt geleerd. Je bent echt niet de enige die het thuis niet altijd leuk heeft, ook al voelt dit soms wel zo. Weet dat je er echt niet alleen voor staat en er altijd iemand is waar je mee kan praten als je wilt!

Wil jij contact met een Buddy of wil je Buddy worden? Download dan gelijk de Villa Pinedo – Buddy App op je telefoon!