Famke: “Verdoe je tijd niet aan je zorgen te maken over de toekomst.”

Amber
26 mei 2023

18 jaar, een hele poos geleden dus, zijn mijn ouders gescheiden. Ik was toen twee jaar oud.

Terug in de tijd

Vaak hoor ik, ‘dan weet je niet beter hè’. Dat klopt ook wel. Een voordeel is dat ik het moment waarop mijn ouders gingen scheiden mij niet meer kan herinneren. Dat is zeker fijn. 

Toch waren er ook dingen die lastig waren als kind. Het missen van mijn ouders en het reizen tussen mijn ouders bijvoorbeeld. Ik vond het verschrikkelijk dat ik de andere ouder miste wanneer ik bij de ene was en andersom. Hierover praten met mijn ouders, familie en vrienden heeft mij heel erg geholpen. Toen ik hoorde dat meer kinderen met gescheiden ouders hier last van hadden, was ik super opgelucht. Dit is dus helemaal geen gek gevoel. 

Jongvolwassen

De scheiding is een grote gebeurtenis geweest in mijn jonge leventje. Het heeft mij zeker gevormd tot de jongvolwassene die ik nu ben. Natuurlijk zijn niet alle gevolgen van de scheiding positief. Ik vind het nu als jongvolwassene nog steeds moeilijk om mijn tijd te verdelen tussen mijn ouders. Ik probeer een goede verdeling te maken, maar soms is er gewoon tijd te kort. Ik vind het belangrijk om hier ook bij stil te staan. Je kan niet altijd iedereen tevreden houden. 

Ik geloof er wel in dat ik ook positieve eigenschappen heb ontwikkeld door de scheiding. Ik ben namelijk een ster in plannen! Wanneer je heen en weer gaat tussen je ouders, maar ook tussen de familie is het natuurlijk belangrijk om je weken goed in te delen. Doordat ik dat van jongs af aan al doe, kan ik dit nu echt goed. Dat is super chill! 

Nog een voordeel vind ik dat ik er superveel familie bij heb gekregen, doordat mijn stiefouders en hun familie in mijn leven kwamen. Dat vind ik alleen maar heel gezellig. Ik heb ook nog een halfzusje erbij gekregen en ik kan mijn leven echt niet meer voorstellen zonder haar. Hier ben ik erg dankbaar voor. 

De ‘ware’ liefde

Wat ik altijd grappig vind is om mijn ouders samen voor te stellen. Ik heb dit natuurlijk nooit bewust meegemaakt en zou dit mij ook echt niet kunnen voorstellen. Mijn ouders hebben nu allebei een nieuwe partner. Een partner die écht bij ze past. Ik ben blij dat ze deze mensen hebben leren kennen.

Dat mijn beide ouders andere partners hebben gevonden, heeft mijn visie op de liefde in positieve zin veranderd.

Het is misschien niet altijd de liefde die je in eerste instantie in gedachten had, maar het komt goed. Die gedachten maken mij in ieder geval gelukkig. Ik heb nu al een langere tijd een vriend en ik denk natuurlijk ook weleens: ‘wat als we uiteindelijk toch niet met elkaar eindigen?’. Mijn tip hiervoor is: leef in het moment en geniet hier ook van. Verdoe je tijd niet aan je zorgen te maken over de toekomst.  

Dus…

Ook als jongvolwassene blijf je een kind met gescheiden ouders. Hier zullen heel je leven wat struggles bij horen, maar ook genoeg mooie en positieve dingen. Vergroot de positieve dingen die het met zich meebrengt en praat over wat je dwars zit. Dit kan met iemand uit je omgeving, maar dit kan ook met een Buddy van Villa Pinedo. Want je bent niet alleen en je hoeft het ook niet alleen te doen. Ook niet als je een jongvolwassene bent.