Esmée (20): ‘Mijn ouders gingen scheiden toen ik naar de middelbare school ging’

Villa Pinedo
31 aug 2021

Een hele nieuwe situatie

Mijn ouders gingen scheiden toen ik 12 jaar was. Net de leeftijd dat ik naar de middelbare school ging. Zelf was ik erg in paniek omdat er zoveel ging veranderen: thuis maar ook op school. Ik zag mijn vriendinnen waarmee ik goed kon praten niet meer, ik kreeg een nieuwe klas met nieuwe mensen en een hele nieuwe school. Dat was al erg spannend maar thuis stond alles ook op zijn kop. Ik zat in een hele nieuwe situatie en ik wist eigenlijk niet wat ik kon verwachten.

Ik ben een persoon die graag wil weten wat er te wachten staat, maar in die tijd was dat erg lastig.

En toen was daar mijn eerste schooldag op de middelbare school. Ik heb eerst mijn boeken opgehaald en toen maakte ik kennis met mijn nieuwe klas. Gelukkig had ik een super leuke klas. Ook kregen we wat informatie over de school zelf en wie er bij ons op school het vertrouwenspersoon was.

Vertrouwenspersoon

Een vertrouwenspersoon is iemand waarmee je kan praten en die niets doorverteld!

In het begin dacht ik “ja leuk zo’n vertrouwenspersoon maar die heb ik toch niet nodig”. Nou, dat had ik wel verkeerd ingeschat. Ik had het er erg moeilijk mee hoe ik mijn rust kon vinden na school. En ook hoe ik het beste kon plannen na school. Ik zat heel erg met de scheiding van mijn ouders. Ik had bij mijn mentor aangegeven dat ik het erg fijn zou vinden om met een vertrouwenspersoon te praten. Dit is toen geregeld en met haar had ik 2 keer per maand een afspraak. De vertrouwenspersoon bood echt een luisterend oor en kwam altijd met hele goede tips. Dat was erg fijn.

Heb ik wel alles ingepakt?

En dan de dagen dat ik weer van mama naar papa moest of andersom.

Dat moment was altijd wel even stressen: heb ik wel alles ingepakt? Tja, en dan had ik een hele berg huiswerk meegekregen en dan moest je voor de andere dagen ook nog boeken meenemen… En dan nog al je kleding en spullen van je sport..

In het begin was het heel erg zoeken wat nou eigenlijk het handigst was. Maar ik heb wat tips voor jullie wat jullie misschien kan helpen!

Tip 1:

Leg de boeken waarvan je geen huiswerk hebt op gekregen in je kluisje zodat je op school telkens je boeken kunt wisselen. Scheelt heel erg met sjouwen!

Tip 2:

Als je ergens mee zit wat er thuis is gebeurt of je  komt ergens niet uit met school praat er altijd met iemand over dat lucht heel erg op. Je bent niet alleen!!

Tip 3: 

Schrijf je huiswerk op wat je per vak af moet hebben. Zo kan je makkelijk afvinken wat je al hebt gehad. Zo heb je een goed overzicht!

Bij mij hebben deze tips heel erg geholpen en ik hoop dat de tips jullie ook heel erg helpen!