Een moederdag cadeau voor mijn stiefmoeder ligt gevoelig

13 mei 2018

De tweede zondag in mei, dan is het moederdag. Al van jongs af aan zit het er bij mij, en ik denk ook bij veel andere kinderen, al in om met Moederdag een cadeautje aan mijn moeder te geven. Op de basisschool begint dit met een knutselwerkje en wanneer je wat ouder bent ga je naar de winkel om een cadeautje of bosje bloemen voor je moeder te halen.

Toen mijn ouders nog bij elkaar waren

Op de basisschool was dit inderdaad zou vanzelfsprekend zoals ik hierboven beschreven heb. Dit was omdat mijn ouders nog bij elkaar waren. Ik maakte knutselwerkjes en later kocht ik van mijn zakgeld kleine cadeautjes.

Stiefmoeder
Toch veranderde die vanzelfsprekendheid bij de eerste Moederdag, nadat mijn ouders gescheiden waren. Ik kreeg namelijk vanaf dat moment er een stiefmoeder bij.  Een stiefmoeder… ja het is niet je echte moeder, maar er zit wel het woord moeder in en ze vult wel een soort van moederrol in, althans bij mij. Dit is natuurlijk voor iedereen verschillend.

Cadeau voor mijn stiefmoeder op Moederdag ?

Ik heb eigenlijk nog nooit een Moederdag cadeau aan mijn stiefmoeder geven. Niet omdat ik geen goede band heb met mijn stiefmoeder, in tegendeel, ik gun haar met liefde een cadeau, meerdere zelfs en die heb ik haar ook vaak genoeg gegeven. Toch ligt een cadeau met Moederdag voor mij heel gevoelig. Ik denk dat dit vooral te maken heeft met de onzekerheid van mijn moeder en de angst van mij om haar te kwetsen.

Sinds de scheiding kwam ik bij mijn vader weer terecht in een gezinnetje, moederfiguur, vaderfiguur en twee kinderen. Mijn moeder koos ervoor om alleen te blijven en alle aandacht voor mij te hebben. Toch was er altijd een soort vervelend gevoel van mijn moeder naar dat ‘gezinnetje’ waar mijn moeder geen deel van uitmaakte maar mijn stiefmoeder wel. Het feit dat mijn moeder de unieke positie had dat zij echt mijn moeder is deed haar veel goeds. Dit is de reden waarom ik ervoor gekozen heb om tot op heden geen cadeautje voor Moederdag te kopen voor mijn stiefmoeder.

Mijn mening

Dit is hoe mijn situatie is, maar alle situaties zijn anders. Misschien heb je wel helemaal geen contact meer met je moeder en voelt jouw stiefmoeder voor jou als je ‘echte’ moeder of heeft jouw moeder er minder moeite mee dan mijn moeder. Het is van belang dat jij met Moederdag doet waar je je zelf goed bij voelt. Wil jij wel een cadeautje geven aan je stiefmoeder dan is dat helemaal prima en wil jij geen cadeautje geven, zoals ik in de voorgaande jaren gedaan heb, dan is dat ook prima.

Deze Moederdag

Ik ga dit jaar ook goed bij mijzelf na waar ik mij goed bij voel.  Ik ga er nog over nadenken, maar misschien kan ik dit jaar beginnen met een kleinigheidje, al is het maar een appje met ‘fijne Moederdag’.

Kaylee (25)

En zo kan het ook…. “En toen kwam jij”. Een brief van Ester (21) aan haar stiefmoeder.