Dubbel feest voor Moederdag

Villa Pinedo
06 mei 2020

Ik vond Moederdag vroeger geweldig. Samen met papa en mijn broer een ontbijtje maken en al zingend mijn moeder wakker maken voor het ontbijt op bed. De cadeautjes geven waar ik op school zo hard aan geknutseld had en mijn prachtige gedichtje voorlezen. Helaas werd dat helemaal anders toen mijn ouders gingen scheiden.

Er kwam een stiefmoeder in mijn leven

Soms kon ik helemaal niet bij mijn moeder zijn op haar speciale dag, want ze had een heel drukke baan. Toen er een stiefmoeder met haar eigen kinderen in mijn leven kwam, werd het al helemaal een moeilijk verhaal. Want, moet ik nu twee cadeaus én twee gedichten maken? Of alleen voor mijn mama? En voelt mijn stiefmoeder zich dan verdrietig? Of voelt mijn moeder zich juist verdrietig als ik voor allebei iets maak? Wat ik ook koos, naar mijn idee was het nooit goed. 

Ook vond ik het heel lastig als ik mijn moeder niet kon zien op Moederdag. Ik hechtte veel waarde aan bijzondere dagen zoals deze. Dan keek ik terug naar hoe leuk we het vroeger hadden, bijvoorbeeld met video’s. Dat maakte dat ik alles van vroeger weer heel erg miste. 

Samen met mijn broer maakte ik het bespreekbaar

Gelukkig had ik een oudere broer die de situatie en mij heel goed begreep. Samen met hem nam ik de stap om met mijn ouders te praten. Ik vond het altijd heel lastig om dit soort dingen bespreekbaar te maken, omdat ik niemand verdrietig wilde maken. Ik vertelde hoe lastig ik het vond om mijn moeder niet te kunnen zien op Moederdag en dat ik bang was iemand te kwetsen. Mijn ouders begrepen mij gelukkig heel goed en ik voelde me opgelucht. Vanaf dat moment vierde ik Moederdag op een manier die voor mij erg fijn was: ik had voor beiden een cadeau en ik maakte een ontbijt voor de (stief)moeder waar ik op dat moment bij was. Ik belde de ander om ze een fijne dag te wensen. En het cadeautje en het ontbijtje kwamen dan als ik weer bij de ander was. Geen reden voor verdriet, wij vieren gewoon twee keer Moederdag! 

Nog steeds bel ik ze allebei en stuur ik ze een kaartje op. Zo zie je maar: je hoeft het jezelf niet moeilijk te maken. Volg je hart en spreek je eerlijk uit. Sommige dingen kunnen zelfs alleen maar leuker worden dan ze al waren. 

Bedankt voor het lezen!

Groetjes Renée, 26