Die allereerste zomer

‘Hé, daar is Guppie de huisvlieg!’ Ik weet nog dat we deze grap maakten om elke vlieg de we in ons vakantiehuisje voorbij zagen komen. Waarop mijn stiefbroertje dan boos bromde: ‘Mam ik weet heus wel dat het niet dezelfde vlieg is als daarnet!’. Met grapjes en veel positieve energie probeerden we er allemaal de beste ‘eerste vakantie’ van te maken die we als samengesteld gezin konden hebben. Ik probeerde voorzichtig de harten van mijn stiefbroertje en zusje te winnen door ze voor te lezen en vond het stiekem fantastisch als ze bij mij op schoot durfden te zitten.

Tegenwoordig sta ik er eerder van te kijken als ze niet meer bij me durven te zitten en ploffen we rustig half over elkaar neer op de bank. We klagen nog eerder over het feit dat er een vieze stinksok te dicht in de buurt van iemands gezicht komt.

Maar toen nog niet. Toen durfden we nog niet volledig onszelf te zijn. Het was een zomer van voorzichtig aftasten wat we van elkaar vonden en wat we aan elkaar hadden. Zo voorzichtig en uitgedacht, maar uiteindelijk ook zo vanzelfsprekend en fijn. Ik weet nog wel dat ik aan het einde van de vakantie het gevoel had dat we naar elkaar toe gegroeid waren en een totaal nieuw gezin waren geworden. Maar ik weet ook dat dat heel veel te maken had met de goede timing die mijn vader en mijn stiefmoeder. We kenden elkaar al best een tijdje en ik denk dat elk kind in het gezin het ook echt zag zitten om op deze vakantie te gaan. We stonden open voor elkaar en we wilden elkaar oprecht beter leren kennen. Als we dat een half jaar eerder hadden gedaan, was het een heel andere vakantie geworden.

Ik denk daarom dat het, voor alle ouders die ook graag zo’n fijne eerste zomervakantie willen beleven, goed zou zijn om dit rustig voor te leggen aan hun kinderen. Soms is even wachten het beste. Dan krijg je daar heel veel moois voor terug!

Esther, 21

Inspirerend? Deel dit bericht!

Reacties

avatar
  Op de hoogte blijven  
Laat het mij weten wanneer er