Demi: “Mijn ouders gingen scheiden in de kerstperiode”

Amber
12 dec 2022

In december 2010, in de kerstperiode, vertelden mijn ouders tijdens het ontbijt dat ze gingen scheiden. Ik was toen 10 jaar oud en mijn zusje was 9.

Mijn ouders begonnen het gesprek door te vertellen dat ze ons iets ergs moesten vertellen. Ik was bang dat er misschien iemand overleden was. Toen ze vertelden dat ze gingen scheiden wist ik niet zo goed wat ik moest zeggen. Ik zei daarom: “gelukkig is er niemand overleden, dan heb ik liever dit”. Daarna begon ik toch heel hard te huilen.

Na een paar minuten huilen heb ik me losgetrokken uit de armen van mijn vader en ben ik naar boven gerend. Ik ging toen onder de deken van mijn bed zitten en Mario kart spelen op mijn Nintendo. Dat deed ik omdat ik snel afleiding zocht.

Ik wilde niet denken aan wat er net was gebeurd.

Ik wilde niet huilen en eigenlijk ook niet boos zijn. Ik wilde me alleen maar verstoppen voor alles wat ik voelde op dat moment.

Die middag gingen we een kerstboom halen. Dat stond al langer gepland en ging gewoon door. Dat was voor mij heel raar.

Ik wist dat dit onze laatste kerst samen als gezin zou zijn.

Ik werd verdrietig van die gedachte maar ik wilde me ook groothouden zodat mijn ouders zich geen zorgen zouden maken om mij. Ik vertelde daarom aan mijn moeder dat ik al helemaal gewend was aan het idee dat ze gingen scheiden.

We hebben toen nog samen de kerstboom versierd maar ik voelde de spanning tussen mijn ouders. Vanaf die dag zijn ze ook onder aparte dekens gaan slapen en daarna in aparte kamers.

Een scheiding rond de feestdagen geeft een heel apart gevoel. Ik wilde een leuke kerstvakantie hebben maar door de scheiding kwamen er allerlei minder leuke dingen bij kijken. Toch hielp deze periode ook wel omdat het veel afleiding gaf. Op school waren we bezig met kerstknutsels maken en thuis zag ik de cadeautjes onder de boom liggen.

Rond de kerstperiode blijft het altijd lastig om af te spreken wanneer ik bij mijn moeder of vader ben, ook al ben ik nu volwassen. Gelukkig heb ik de afgelopen jaren geleerd dat dat heel normaal is en je er gewoon open over mag praten. Dat helpt echt!

Wil je over de scheiding van je ouders praten met een jongere die ook gescheiden ouders heeft? Meld je aan voor een online Buddy van Villa Pinedo! Nieuwsgierig? Check hier meer informatie.