De trouwdag van mijn gescheiden ouders 

26 jun 2018

Laatst had ik het met mijn moeder over gelukkige momenten in je leven, momenten waarop je je echt oprecht gelukkig voelde en waar je nog steeds met een glimlach op je gezicht aan terugdenkt. Ik stelde tijdens het gesprek de vraag aan mijn moeder wat haar gelukkigste moment van haar leven, tot nu toe, was. Tot mijn verbazing noemde ze haar trouwdag. Ik was verbaasd en vroeg haar waarom. Ze noemde dat ze eerst de geboorte van mij wilde noemen, maar zich toen bedacht dat ze helemaal niet zo gelukkig was, omdat ik op het randje van de dood lag. Het was dus vooral een angstig moment en hierdoor heeft ze er niet van kunnen genieten. Ik vroeg toen aan mijn moeder waarom de trouwdag dan het mooiste moment was. Ze vertelde dat ze tijdens haar trouwdag onbezonnen had kunnen genieten en dat ze zich oprecht gelukkig voelde.

25 jaar later

Ik vroeg haar of ze nog steeds dat geluk voelt als ze eraan terugdenkt. Ze antwoordde dat ze nog steeds het geluk voelde als ze eraan terugdenkt. Ik vond dit zo een mooi antwoord en het raakte mij echt. Ik vond het zo bijzonder dat na alles wat er gebeurd is tussen mijn ouders, mijn moeder nog steeds vol geluk terugkijkt op haar bruiloft. Ze noemde ook dat ze inziet dat ze een aantal hele mooie jaren met mijn vader gehad heeft.

Geluksmomentje

Heel fijn vind ik het om te weten dat mijn moeder nog steeds met een gelukkig gevoel terugkijkt op hun huwelijk en de jaren daarna. Ik weet dat mijn ouders op dat moment echt van elkaar hielden en dat ik dus uit liefde geboren ben. Ik vind het mooi het moment van geluk, ook na de (vecht)scheiding, dus blijft bestaan. Zeker weet ik dat als ik dit tien jaar geleden (vlak na de scheiding) gevraagd had er een heel ander antwoord uitgekomen was. Toch ben ik er nu van overtuigd dat er altijd diep van binnen, bij (bijna) alle ouders een klein geluksmomentje zit als ze terugdenken aan een mooi moment met de andere ouder. Al is het maar een klein, diep weggedrukt, stukje, het ziet er echt. Ik ben blij dat mijn moeder dit stukje naar boven gehaald heeft bij haarzelf en het met mij wilde delen.

Kaylee (25)