Co-ouder kat

Iris van Spierenburg
18 apr 2013

Toen mijn ouders vertelde dat ze uit elkaar gingen waren er een aantal vragen die meteen in mij en mijn zusje opkwamen. Naast de vragen: “Is het mijn schuld?” en “Komt het door papa’s auto-ongeluk?” was er nog een heel belangrijke vraag. Namelijk: “Waar gaat Gipsy wonen?”. Gipsy is de poes die we twee jaar eerder als kitten hadden aangeschaft en waar we stapelgek op waren. Zijn, moet ik zeggen want ze is er nog steeds.

In ons geval was het zo dat mijn vader in “ons” huis bleef wonen en dat mijn moeder op zoek ging naar een andere woning. Gipsy bleef in het huis waar ze was opgegroeid, bij mijn vader. Al heel snel wisten mijn ouders hoe ze het gingen doen met mij en mijn zusje, het werd 50/50 co-ouderschap. Dit betekende voor ons wel dat we naast het verdriet van de scheiding ook onze poes de helft van de tijd moesten missen. In een poging het verdriet van mij en mijn zusje een beetje te beperken beloofde mijn moeder dat we bij haar ook een kat zouden krijgen.

En zo gebeurde het. Met zijn drietjes hebben we dagen op het internet gesurft op zoek naar een geschikte kat. Het zou er een uit het asiel worden. En al snel was Mando daar. Mando was een flinke rode kater. In het begin leek het goed te gaan. Hij gaf kopjes en knuffelde af en toe met ons. Hij leek zijn weg wel te vinden. Totdat we in huis regelmatig rare vlekken vonden. Mando bleek te sproeien. We hebben er echt van alles aan gedaan om Mando van het sproeien af te helpen. Onderzoeken door de dierenarts, medicijnen tegen het sproeien, noem maar op.

Totdat we een patroon ontdekte in het gesproei van de grote rode kater. Hij sproeide alleen in de kamer van mijn zusje en mij en dat precies op de wisseldagen. Oftewel, de dagen dat we weer naar mijn moeder toegingen. Mijn moeder kwam tot de conclusie dat we hier niets tegen konden beginnen. We hebben het wel nog een paar maanden geprobeerd maar er was geen houden aan. Mando was een kat die niet met het co-ouderschap kon omgaan. Voor hem hebben we uiteindelijk een nieuw baasje gevonden waar hij het wel naar zijn zin heeft.

Sinds Mando’s vertrek is er al weer een tijd verstreken. Bij mijn vader hebben we nog steeds Gipsy en bij mijn moeder hebben we nu onze poes Muffin. Allebei zijn het twee heerlijke beesten die houden van knuffelen en geen moeite hebben met het co-oudergezin.

Robin (14)