#Bewondering

Malou
27 dec 2016

Stiefmoeder, bonusmoeder, de vriendin van mijn vader, moeder van mijn stiefbroers; hoe ik je ook kan noemen, je bent top. Ik kan me niet voorstellen hoe het geweest moet zijn voor jou. Zelf gescheiden, twee puberende zoons en dan de moeite willen nemen om één grote familie te maken van ons allemaal.

Je kwam in een gezin met twee kleine meiden van zes en acht jaar. Je verhuisde van Brabant naar Zuid-Holland en liet alles achter. Ook jouw zoons, mijn broers (want stiefbroers klinkt zo negatief) verhuisden naar ons huis, dat niet groot genoeg was voor ons allemaal. Zij moesten net als jij hun weg vinden.

Wat zullen we allemaal geklaagd hebben. Voor iedereen was dit een grote stap, maar wat ben ik blij dat jij en papa die stap hebben durven zetten! Altijd heb jij je zo ontzettend ingezet om deze familie bij elkaar te brengen. Weekendjes weg, introductie van een totaal nieuwe kerstviering en er altijd zijn voor ons allemaal. Wij waren net zo goed jouw dochters, je maakte daar nooit onderscheid in en vocht voor ons allemaal even hard. Ik bedankte je door middel van kleine dingetjes. Ik bakte zo af en toe wat lekkers, hielp je met het huishouden wanneer je dat zelf niet kon en hield je heel vaak gezelschap tijdens het thee drinken of het klaarmaken van het eten. En heel soms bracht ik een bloemetje mee naar huis met een lief kaartje. Met daarop een bedankje voor de gesprekken waarin ik vaak huilde. Want dat deed ik als het ging over mama, stage of jongens. Er zijn veel momenten geweest dat ik het wilde opgeven, ook wat betreft mama. Je echte moeder blijft altijd je echte moeder; dat is wat jij mij altijd vertelde als ik boos of teleurgesteld was.

Ik weet dat het niet altijd ging zoals jij het graag zou zien, maar ik bewonder de inzet en tijd die je in ons hebt gestoken. Je weet dat het gezin er zonder jou in veel opzichten anders uit zou zien. Ik ben je zo dankbaar voor alles wat jij voor mij en ons als gezin hebt gedaan.

Boze stiefmoeders zoals in Sneeuwwitje bestaan vast, maar jij bent dat zeker weten niet.

Dankjewel.

Malou (22)