Beleefde mijn jongere broertje de scheiding hetzelfde als ik?

Laura
23 jan 2018

Toen mijn ouders gingen scheiden was ik net 18. Mijn twee jongere broertjes waren toen 11 en 16. We zaten allemaal in dezelfde situatie, maar ik vraag mij soms af of mijn broertjes deze periode anders hebben beleefd dan ik. Daarom heb ik mijn jongste broertje, die inmiddels 14 is, opgebeld en het hem gevraagd. Het telefoongesprek liep ongeveer zo:

Hey broertje, mag ik je wat vragen?

Ja, natuurlijk mag dat.

Ik zat te denken aan die periode dat pap en mam gingen scheiden, en dat wij hierover nooit samen hebben gepraat. Mag ik je nu wat vragen stellen over die tijd?

Is goed! Vraag maar raak.

Weet jij eigenlijk nog veel van die periode?

Ik weet eigenlijk niet heel veel meer. Wel herinner ik mij dat pap en mam best veel ruzie hadden in de periode voor ze gingen scheiden. Er was toen in de hele familie best veel onrust.

Dat merkte ik ook inderdaad. Zijn die ruzies je ook het meeste bijgebleven?

Ja! Gelukkig herinner ik mij niet heel veel meer, maar deze ruzies wel. De ruzies vond ik wel het ergste aan de scheiding. In de avond hoorde ik ze discussieerden en kon ik niet slapen door dat lawaai.

Ik denk dat jij daar meer last van had inderdaad, omdat jouw kamer net boven de woonkamer is.

Klopt, ik kon ze altijd wel goed verstaan. Jij had daar niet zoveel last van denk ik, want jij slaapt op de zolderkamer.

Dat is inderdaad zo. Met wie praatte je eigenlijk veel tijdens de scheiding?

Ik praatte er niet heel veel over. Maar als ik wel wilde praten dan deed ik dat met met mijn vriend Sem. Jij praatte er ook niet zoveel over toch?

Klopt, twee vriendinnen wisten van de situatie af, maar vaak praatte ik niet over de scheiding. Fijn dat we nu er wel even over praten. Ik ga ophangen, de trein komt eraan. Ik spreek je later weer!

Spreek je later Lau!

 

Ik ben zo blij dat ik antwoorden heb gekregen op mijn vragen. Na drie jaar kom ik erachter dat mijn broertje en ik de periode van de scheiding dus niet heel erg anders hebben beleefd. We voelden beiden de onrust en hoorden de discussies die onze ouders hadden. Maar we hadden elkaar, en dat was fijn.

Laura (20)