Alle kinderen moeten gezien en gehoord worden

Elise
18 apr 2018
Hoe kunnen verschillende professionals kinderen tijdens en na de scheiding van hun ouders zo goed mogelijk begeleiden? Zes Villa Pinedo jongeren gaven hun mening hierover aan meer dan 100 professionals op het symposium ‘Kinderen en echtscheiding’ georganiseerd door de Gemeente Apeldoorn. Malou was één van deze zes jongeren en vertelt hierover:
“De Raad voor de Kinderbescherming, een pedagogisch medewerker, systeemtherapeut, een schoolmaatschappelijk werker, een kindercoach, een familierechtadvocaat, relatietherapeut, de politie en ik om één tafel. Onwerkelijk, spannend maar ook reuze interessant!
Op een symposium in Apeldoorn, over kinderen in echtscheidingen, gebeurde het. We kregen een casus over een scheiding en kregen de opdracht oplossingen te bedenken waarbij het kind centraal staat. Mijn rol was om het gesprek vanuit het kind te volgen en mijn mening over de oplossingen geven. Ik vertelde over hoe ik me het nog steeds herinner dat de politie aan de deur stond; ik was 5 jaar. De politieagent kon me gelukkig vertellen dat er inmiddels aandacht is voor het kind in zo’n situatie. Ik vertelde hoe fijn het was dat mijn mentor altijd de brieven al dubbel verstuurde. Dit gebeurt helaas nog niet op veel scholen. Zo konden alle problemen besproken worden en kwamen de antwoorden uit alle beroepen op tafel. Ik vertelde dat ik zo’n kind was waarbij je van de buitenkant onmogelijk kon zien dat ik het moeilijk had. Dat was een lastige, want wie kan dan signaleren dat het niet goed gaat.
Uiteindelijk was één van onze conclusies mede daarom dat alle kinderen die met scheidingen te maken hebben gezien en gehoord moeten worden ook al laten ze niet zien dat ze het moeilijk vinden. Een gesprekje waarin gevraagd wordt hoe het gaat met het kind, door wie dan ook, kan het verschil maken. Dit heeft het verschil bij mij gemaakt.”