Verslag Dag van de Scheiding

Marsha Pinedo
14 sep 2015

Afgelopen vrijdag was het de Dag van de Scheiding, een dag in het jaar waarop Villa Pinedo zich éxtra inzet voor kinderen van gescheiden ouders. Dit jaar legden we ons toe op het verbeteren van het proces dat kinderen doorlopen als hun ouders in vechtscheiding zijn, waarbij een bezoekje aan de rechtbank geen uitzondering is.

Voorafgaand aan de Dag van de Scheiding

Voorafgaand aan de Dag van de Scheiding hebben verscheidene jongeren hun persoonlijke ervaring met de rechtbank gedeeld, waarbij meerdere adviezen naar voren kwamen. Floor gaf in haar blog bijvoorbeeld aan dat het als kind duidelijk moet zijn wat er verwacht kan worden van een gesprek met de kinderrechter, vaak worden kinderen nog teleurgesteld door té hoge verwachtingen die ontstaan zijn gedurende het proces

Kelsey vroeg zich af waarom de kinderrechter in toga verscheen toen zij zelf op de rechtbank was voor een kindgesprek. Dit schrikt toch alleen maar af?

Bij kinderen is het belangrijk dat drempels verlaagd worden, waardoor vertrouwen ontstaat. Mark Tuitert sluit zich hier volledig bij aan, ook hij gaf in zijn interview aan dat kinderen het vertrouwen moet voelen voordat ze hun hart openen. “Als een kind echt vertelt wat er aan de hand is, dan kom je tot de kern van de zaak.”

Tevens vraagt hij rechters om zich te beseffen dat kinderen het liefst willen dat de rechter zo snel mogelijk een beslissing neemt, want als kind heb je geen boodschap aan het gevecht van je ouders; je wil dat het geruzie en gevecht ophoudt.

De grote dag: 11 september

Na alle voorbereiding was de Dag van de Scheiding aangebroken. Marsha, Dara, Zara en Mark Tuitert waren al vroeg aan de beurt om hun verhaal te komen vertellen bij Radio 1. Daarna werd op de rechtbank in Utrecht aan de twee voorzitters van het LOVF de kindvriendelijke uitnodiging voor een kindgesprek aangeboden, die in samenwerking met vele Villa Pinedo jongeren en rechters was opgesteld. Hierbij was RTV Utrecht aanwezig, zij maakten graag verslag van de overhandiging van de brief.

Wil je de uitnodigingsbrief zelf lezen en weten wat erin staat? Hieronder kun je zelf de brief lezen. Deel hem met zoveel mogelijk mensen en laat weten wat jij van de brief vindt! (Klik op de afbeeldingen voor een grotere versie)

 

Brief deel 1 Brief deel 2

Als afsluiter werd Marsha door het Jeugdjournaal geïnterviewd, hier kreeg Marsha de gelegenheid om over Villa Pinedo en de Dag van de Scheiding te vertellen.

Naar aanleiding van deze inspirerende week gaat Villa Pinedo zich verder inzetten om de positie van en de omgang met het kind in (v)echtscheidingssituaties te verbeteren.

Door Martijn en Floor