’Mijn docent is eigenlijk net als een beste vriend voor me’’

Esmee
28 jun 2018

Ik was altijd wel een goede leerling, maar wel een leerling met een rugzakje. Zodra de scheiding werd aangekondigd werd het voor mij moeilijker op school. Mijn cijfers gingen omlaag en ik moest een veel lager niveau doen dan dat ik eerst aan gekund zou hebben. Eenmaal op de middelbare school had ik hier nog altijd last van. Mijn gedachten dwaalden vaak af naar de scheiding. Ik werd stiller en ook mijn vriendinnen hadden dat heel erg door. Door de jaren heen had ik wel zo mijn praatpersonen, maar elke keer was het weer iemand anders. Het vervelende daaraan was dat ik elke keer opnieuw mijn verhaal moest doen. Dit ging zo door tot het eind van klas twee. Ik ging een richting kiezen en kwam hierdoor op een andere school terecht.

Mijn mentor leek mij te begrijpen

Dit was een kleine school en ik kon het hier al gauw vinden met alle docenten. Toch was mijn mentor uit de derde mijn favoriet. Ik kon bij hem terecht en hij leek me te begrijpen. Zijn ouders waren zelf ook gescheiden en hij wist hoe het was. Dit vond ik een fijn gevoel en daardoor ging ik vaker uit mezelf naar hem toe.

Ik kon met hem praten, maar als ik tien minuten in stilte wilde zitten dan kon dat ook.

Iedere week heb ik een gesprek met hem

In de vierde was hij niet langer meer mijn mentor, maar toch bleef ik naar hem toe gaan. Het ging niet goed met mij en hij ving mij op. Als er in het weekend of in de vakantie iets was kon ik hem altijd een mailtje sturen en dan reageerde hij ook. Nu hebben wij elke maandag op een vast tijd stip een gesprek, omdat hij mij graag in de gaten houdt vanwege de omstandigheden. Dit kan een gesprek zijn waar amper wat gezegd wordt, maar als ik wil kan ik ook alles kwijt. Bij hem kan ik uithuilen en daar hoef ik me niet voor te schamen. De vaste gesprekken vind ik erg fijn, omdat ik zelf vaak nogal moeite heb met om hulp vragen. Ik heb veel met hem gesproken, maar ook veel van hem geleerd. Zo vertelt hij me altijd dat het niet erg is om af en toe niet in orde te zijn. Het is oké om je emoties te laten zien.

Ik heb net mijn examens achter de rug en nog steeds ben ik welkom bij hem. Als ik volgend jaar naar een andere school ga, dan mag ik hem nog altijd mailen. Zonder hem waren deze twee schooljaren veel zwaarder geweest.

Dankzij hem heb ik nooit het gevoel gehad dat ik er alleen voor stond en gingen zelfs mijn cijfers weer omhoog.

Alleen al het gevoel dat je weet dat je bij iemand terecht kan op school was voor mij erg belangrijk en ik denk dat veel kinderen met gescheiden ouders hierdoor zich beter zullen voelen. Mijn docent is eigenlijk net als een beste vriend voor me.

Esmée (16)