10 tips hoe je kunt praten met je ouders

Emmeline
14 mrt 2017

Mijn ouders zijn gescheiden, net zoals die van een heleboel andere kinderen. En ja, wat dan? die van mij praten niet meer met elkaar, beetje ingewikkeld als dat nou net de twee belangrijkste personen in je leven zijn! Er zijn zoveel dingen die je ouders moeten weten, want ook moeilijke dingen moeten worden besproken. Maar hoe?!

Tip 1
Je kunt wat je wil zeggen opschrijven in plaats van vertellen. Zo hoef je niet de reactie van je ouders gelijk te zien en kun je rustig over je woorden nadenken.

Tip 2
Bereid een beetje voor wat je wil zeggen, zodat je makkelijker uit je woorden komt.

Tip 3
Kies een goed moment uit om met je ouder(s) rond de tafel te gaan. Een rustig moment, op een rustige plek.

Tip 4
Als je het echt lastig vindt, is het niet erg om te laten blijken dat je het moeilijk vindt. Dit begrijpen je ouders dan juist nog beter!

Tip 5
Je hoeft je ouders niet de hele tijd aan te kijken tijdens het gesprek. Kijk gerust ook even een andere kant op, wel zo makkelijk.

Tip 6
Als je iets in je handen hebt, heb je een beetje afleiding waardoor het gesprek iets minder direct wordt. Dat kan fijn zijn als je niet helemaal de reactie van je ouders kan voorspellen.

Tip 7
Het is handig een rode draad te hebben. Kom tot een punt. Zo wordt het gesprek niet langer dan nodig en ben je er lekker snel van af!

Tip 8
Probeer echt eerlijk zijn en niet teveel te vergeten. Soms is het gewoon heel lastig om dingen met je omgeving te bespreken, dat gesprek houd je dan het liefst maar één keer.

Tip 9
Geef je ouders ook ruimte om na te denken over hun eventuele reactie. Zij hebben waarschijnlijk ook tijd nodig om te reageren, het is dus niet raar als ze niet gelijk antwoorden.

Tip 10
Dit is misschien wel de belangrijkste tip van allemaal: vraag anderen om hulp. Je hoeft niet alles alleen te doen. Kijk om je heen: wie kan je helpen? Er staat altijd iemand voor je klaar!

Emmeline, 15