as (49 jaar) in Vragen van ouders

Rechten?

Mijn dochter (16) heeft afgelopen week van haar vader gehoord dat, als zij bij hem komt wonen hij haar beter kan helpen met huiswerk.Mijn dochter was behoorlijk overrompeld en heeft van schrik “ok ” gezegd. Pas daarna drong de situatie tot haar door.Ze zou dan binnen 4 dagen moeten verhuizen en ziet dat helemaal niet zitten. Ik las dit via een mail van mijn ex en heb gereageerd dat het voorlopig niet doorgaat en dat we er met zijn drieeen over moeten praten. Wat zijn de rechten van mijn dochter om te weigeren en hoe kan ik haar het beste steunen?

3 reacties

  1. Nadine op 3 maart 2015 om 18:05

    Beste AS,

    wat een vervelende situatie. Ik heb helaas al vaker vergelijkbare situaties voorbij zien komen tijdens mijn rechtenstudie en op mijn werkervaringsplekken.

    Uit uw verhaal begrijp ik dat vader wil dat uw dochter bij hem komt wonen. U bent het hier niet mee eens en uw dochter ook niet.
    Ik ga er vanuit dat bij echtscheiding bepaald is dat uw dochter haar hoofdverblijf bij u heeft. Indien partijen het eens zijn over een verhuizing naar vader, dan is dat mogelijk. In uw geval is er geen overeenstemming.
    Ik raad u aan om, net zoals de anderen al aangeven, om in gesprek te gaan met vader over deze situatie. Daarnaast kan uw dochter aan haar vader uitleggen waarom zij toch liever niet wil verhuizen.
    De beste manier om uw dochter te steunen is denk ik naar haar te luisteren en de relatie tussen haar en haar vader te steunen en te stimuleren.

    Juridisch gezien heeft vader nog de mogelijkheid om een wijziging hoofdverblijfplaats te vragen bij de rechter. De rechter zal oordelen of dit in het belang van het kind is en of dit wenselijk is in deze situatie.

    Ik wens u veel succes met sterkte met de situatie.

    Met vriendelijke groet,

    Nadine

  2. Anneke op 2 maart 2015 om 16:19

    Beste AS,

    daar je dochter 16 jaar is en ik ga er even vanuit dat jullie beiden het gezag hebben, kan zij niets ondertekenen wat rechtsgeldig zou zijn. Dit is ook niet gebeurd volgens mij.
    Het is een goed initiatief om je ex te benaderen en te vragen wat zijn ideeën daar bij zijn, zonder hem te veroordelen. Later kun je altijd nog je dochter hierin betrekken. Afhankelijk hoe jullie relatie is, kun je dit ook met zijn drieën bespreken.

    Goed dat je hier je vraag stelt en je zou met je dochter kunnen bespreken wat zij hier van vindt en wat zij graag zou willen. Misschien wil ze wel dat jij het bespreekt met haar vader en dat zij later bij het gesprek wordt betrokken.

    Je kunt je dochter nog meer steunen dan je nu al doet feitelijk, door haar aan te geven dat je altijd naar haar zult luisteren en in alle open- en eerlijkheid de dingen met haar wilt bespreken. Zij is altijd vrij om haar mening te geven.

    Wat de achterliggende reden van haar vader is, kan ik niet beoordelen en misschien kan een kleine verandering in de omgangsregeling al voldoende zijn.

    Veel succes.

    Hartelijke groet van Anneke

  3. Bob op 2 maart 2015 om 12:14

    Goedendag AS,

    Bedankt voor je berichtje. Heel jammer om te horen dat het zo is gegaan. Jammer dat je het niet rechtstreeks hebt gehoord van je dochter of van je ex man.

    Het is heel goed dat je hebt voorgesteld dat jullie met z’n drieën erover moeten praten. Dat is goed, omdat jullie elkaar’s gedachten dan duidelijk kunnen krijgen. Het is voor iedereen dan helder waar ze staan en waar ze aan toe zijn.

    Ik vermoed dat je dochter niks officieels heeft getekent. Indien dat niet het geval is, is een “Dit wil ik voor nu nog niet” al voldoende. Je dochter heeft dan het recht om te weigeren. Als er door een overeenkomst een handtekening op papier is gezet of iets dergelijks, dan is het een andere kwestie. In dit geval weet ik niet zo zeker wat dan het protocol is voor een weigering. Daarom verwijs ik je dan door naar: http://www.rechtswinkel.nl/.
    Daar kun je de juiste antwoorden vinden op al je juridische vragen.

    Hopelijk heb ik je door middel van dit bericht op de juiste weg geholpen met het vinden van je antwoord. Indien je meer informatie nodig hebt hoor ik het graag.

    Met vriendelijke groeten,

    Bob

Laat een reactie achter