Caroline (36) in Vragen van ouders

Verdeling

Lieve allemaal, ik heb een vraag over wisselmomenten en zorgverdeling (co-ouderschap (50-50%) ofwel hoofdverblijf bij 1 van de ouders (bijv 80-20%))bij kinderen (zoon van 8,5) met autisme (asperger). Hebben daarnaast een dochter van 5. Zijn bezig met het ontwikkelen van een zorgverdeling, in de voorfase dus nog. Hebben jullie algemene tips? Wat is handig? Wat werkt goed of maakt het juist extra lastig? Is het fijner om een wekelijks ritme te hebben of kan een tweewekelijks ritme ook (ene weekend ene ouder, andere weekend andere ouder)? Maken het aantal wisselmomenten uit?Hartelijk dank alvast! Hartelijke groeten, Caroline

2 reacties

  1. Amélie op 31 maart 2017 om 09:48

    Beste Caroline,

    Bedankt voor het stellen van uw vraag! Ik begrijp dat jullie nu bezig zijn met de omgangsregeling. Dat is lastig, want dat is voor elk kind anders. Mijn ouders wonen wat verder uit elkaar wat co-ouderschap niet mogelijk maakt. Ik woon bij mijn moeder en ga om het weekend naar mijn vader. Dat vind ik eigenlijk niet zo fijn, aangezien mijn sociale leven bij mijn moeder is en ik om het weekend naar mijn vader ga waardoor ik dan gedoe heb met feestjes en sport in het weekend. Verder kan ik bijvoorbeeld ook niet vrijdag of in het weekend werken. Persoonlijk had ik co-ouderschap fijner gevonden omdat ik dan ook meer contact zou hebben gehad met mijn vader.
    Mijn broertje heeft ook autisme. Hij is er inmiddels redelijk aan gewend maar vooral in het begin was het heel erg lastig voor hem. Hij heeft sowieso al moeite met de regels en hij vind het lastig om zich aan te passen, maar doordat de regels ook nog verschilden en overal iets anders van hem werd verwacht was dat moeilijk. Hij had erg veel moeite met de omschakeling van mama naar papa. Bij ons was het dan wel zo dat mijn ouders niet goed communiceerden en dat vooral mijn vader zijn autisme niet erkende. Mijn moeder zorgde thuis voor orde en regelmaat, maar mijn vader is nogal last-minute en niet echt regelmatig; Daar kon hij niet tegen. Ik denk dus dat wat jullie ook beslissen, het vooral belangrijk is dat er duidelijke afspraken zijn waar iedereen zich aan houdt. Het zal hoe dan ook enorm wennen zijn voor hem maar ik denk dat door duidelijke afspraken dat dat beter zal gaan. Zolang hij maar weet waar hij aan toe is. Hou hem goed in de gaten en probeer hem te helpen door een zo’n regelmatig mogelijke omgang is.
    Als jullie voor co-oudrschap kiezen is het misschien wel fijn voor hem om een hele week bij de ene te zijn en dan de hele volgende week bij de ander. Zo hoeft hij minder te switchen maar kan er toch co-ouderschap zijn, wat uw dochter misschien ook wel fijner vindt. Praat eens met de kinderen en vraag wat ze willen, misschien dat uw zoon dat niet zo goed weet maar uw dochter misschien wel (ookal is ze wel erg jong). Ik vond het toen wel lastig dat iedereen zich om mijn broertje ontfermde, maar niet om mij. Vergeet dus ook niet dat uw dochter er misschien ook een mening over heeft en in iedergeval ook haar rol overwogen kan worden. Zolang ze zich gehoord voelen en uw zoon voldoende wordt begeleid denk ik dat beide opties mogelijk zijn.

    Succes,
    Amélie

  2. Danny op 24 maart 2017 om 13:49

    Hallo Caroline,

    Wat naar voor jou en je kinderen dat jij en je ex-man uit elkaar zijn gegaan. Ik kan me voorstellen dat het voor de kinderen ook erg lastig moet zijn, vooral voor je oudste zoon. Zelf ken ik ook een jongetje dat autisme heeft, hij kan er heel erg slecht tegen als er geen regelmaat is en de dingen anders gaan dan gepland zijn.

    Ik denk daarom dat het voor jou en je kinderen dan ook belangrijk is dat je een constante regelmaat in de omgang krijgt. Ik vond dit zelf ook erg fijn, zo wist ik waar ik aan toe was. Aangezien je zoon autisme heeft lijkt het mij verstandig om een basis bij één van de ouders te creëren waar hij zich fijn voelt. Je zou dan, afhankelijk van wat jullie willen, bijvoorbeeld door de week de kinderen bij de ‘basis’ houden. Dit kun je dan afwisselen door de kinderen om het weekend naar de andere ouder te laten gaan. Zo weten ze waar ze aan toe zijn en kunnen ze zich ook ergens op verheugen of dingetjes plannen, zoals vriendjes of vriendinnetjes die langskomen. Maak het makkelijk voor ze, hang bijvoorbeeld een bord of een schema op waar ze zelf op kunnen aflezen waar ze zijn op welk moment. Nu snap ik dat dat nu misschien nog een beetje lastig is om te begrijpen voor ze, maar misschien een idee voor later. Wanneer er om wat voor reden dan ook de kinderen toch niet op de geplande datum bij de geplande ouder zijn, laat het ze dan op tijd weten, zo kunnen ze zich hier op voorbereiden.

    Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt en dat jij en je ex het er goed over kunnen hebben in alle rust. Mocht je nog meer vragen hebben dan weet je ons te vinden hier op het forum.

    Groetjes Danny 🙂

Laat een reactie achter