Jouw gevoelens zijn belangrijk!

Toen ik zeventien was besloten mijn ouders dat ze gingen scheiden. Al jaren hadden wij (mijn jongere broertje, mijn moeder en ik) het idee dat de sfeer alleen maar slechter werd als mijn vader thuis kwam van zijn werk. Hij bracht een boel boosheid, afwezigheid en ongeïnteresseerdheid mee. Nooit vroeg hij hoe onze dag was of hoe het ging op school, nooit toonde hij interesse in ons. Op een dag besloot mijn moeder dat het genoeg was, wij zouden een beter leven hebben met z’n drieën.

Er begon een hele stressvolle periode. Mijn vader deed er alles aan om de scheiding te vertragen. Hij probeerde mijn moeder bij iedereen in een slecht daglicht te stellen. Hoe langer mijn vader dit volhield, hoe meer ik zag wat voor effect dit had op mijn moeder. En haar stress had ook weer effect op mijn broertje en mij. Maar ik moest en zou sterk blijven, een rots voor mijn moeder en mijn broertje zijn. Ik stopte mijn gevoelens weg en praatte met niemand over de scheiding. Op mijn opleiding leerde ik mijn twee beste vriendinnen kennen, die beide ook ouders hebben die gescheiden zijn. Ik kwam erachter dat het wel belangrijk is wat ik ergens van vind en hoe ik me ergens bij voel. Gelukkig kon er met hen goed over praten.

Nu ben ik negentien. De belangrijkste ontwikkeling die ik de afgelopen jaren heb doorgemaakt is dat ik het nu heel belangrijk vind om mijn gevoelens meteen te uiten. Je hoeft niets weg te stoppen, jij hebt jouw gevoelens en dat mag. Ik kijk anders tegen dingen aan, ik ben volwassener geworden. Ik vind het belangrijk dat iedereen waarvan de ouders door een scheiding gaan iemand heeft om mee te praten en ik hoop dat ik daarbij kan helpen.

Mijn tip is: uit je gevoelens. Zeg wat je ergens van vindt, zeg het als je het ergens niet mee eens bent, zeg het als je iets anders wil zien. Jouw gevoelens zijn belangrijk!

Anouk, 19

Inspirerend? Deel dit bericht!

Reacties

Laat als eerste een reactie achter!

avatar
  Op de hoogte blijven  
Laat het mij weten wanneer er