Wat als je ouders echt niet meer samenkomen?

Roswitha
23 feb 2017

Toen mijn ouders vertelden dat ze gingen scheiden, dacht ik dat het mijn leven niet zo heel erg zou veranderen. Toch deed de scheiding me meer dan ik vooraf wilde geloven. Toen ik daadwerkelijk het besef kreeg dat mijn ouders écht niet meer bij elkaar zouden komen en dat mijn ‘thuis’ voorgoed zou veranderen, stortte mijn leven in. De twee mensen die voor mijn gevoel samen hoorden te zijn, gingen vanaf dat moment gescheiden door het leven.

Liefde en haat liggen dicht bij elkaar, dat komt bij een (v)echtscheiding duidelijk naar voren. Mijn ouders hebben meer dan 25 jaar lief en leed gedeeld en ik kan me niet voorstellen dat die ‘liefde’ ineens over is. Toch zijn het echt je ouders die elkaar kapot proberen te vechten. Soms hoor je dat (andere) ouders weer bij elkaar komen. Bij mij was het vanzelfsprekend dat dat niet meer zou gebeuren, maar toch kreeg ik ook veel vragen in mijn omgeving of mijn ouders weer bij elkaar zouden komen. Elke keer als ik daar ‘nee’ op moest antwoorden, brak er weer een stukje van me af. Het deed pijn om zo’n antwoord te moeten geven.

Achteraf, nu de gemoederen zijn bedaard en emoties niet meer de overhand nemen, zie ik in dat de echtscheiding van mijn ouders ook rust heeft gebracht. Thuis zijn er geen spanningen meer, geen ouders die continu ruzie maken of lelijke dingen tegen elkaar zeggen. Mijn moeder heeft haar eigen leven, met haar eigen vrienden en vriendinnen en mijn vader doet ook dingen waar hij gelukkig van wordt. Als je samen niet meer gelukkig bent en dat ook niet meer gaat worden, misschien lukt dat alleen dan wel.

Voor je gevoel verandert je hele leven als je ouders gaan scheiden en zelf verander je ook. Toch blijven heel veel dingen gewoon hetzelfde, de liefde van je ouders voor jou verandert niet door een scheiding. Soms wordt het er zelfs beter op. Mijn vader had in het begin heel erg het gevoel dat ik partij koos voor mijn moeder en kon daar absoluut niet mee omgaan. Nu, een aantal jaren later, weet hij dat ik net zoveel van hem houd als van mijn moeder en ik weet dat hij, op zijn eigen manier, van mij houdt.

Hoe ik ben omgegaan met de scheiding van mijn ouders? Ik besefte dat ik het niet allemaal alleen hoefde te dragen. Ik heb heel veel gepraat en gehuild, met vrienden, kennissen maar ook met een professional. Je leven verandert en het heeft tijd nodig om aan die verandering te wennen. Ik had die tijd ook echt nodig, maar ben er sterker uitgekomen! En zoals James TW zingt, ‘Sometimes moms and dads fall out of love. Sometimes two homes are better than one’.




Roswitha (25)